|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почина Виктор Вълков – един от критите агенти на ДС след промените ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 06 Юли 2022 20:59

alt

 

Виктор Вълков, лидер на казионния БЗНС след краха на комунистическата система у нас през 1989 г., кандидат за президент (1990), вицепремиер и министър на външните работи в кабинета на Димитър Попов (1990-1991), е починал днес.

Новината съобщи лидерът на АБВ Румен Петков, министър на вътрешните работи (2005-2008).

Вълков е известен и като един от членовете на неформалния кръг „Монтерей“, обединяващ фигури от комунистическите тоталитарни служби, заемали различни постове в дипломацията и известни като кръстниците на някои от силовите групировки в началото на прехода в България.

Самият Виктор Вълков се оказа агент на комунистическата Държавна сигурност, факт, крит успешно след промените благодарение на застъпничеството на неговия близък приятел ген. Любен Гоцев, бивш зам.-министър на вътрешните работи през 1990 г. по време на незаконното прочистване на досиетата на ДС от репресивния апарат на БКП.


Кой е Виктор Вълков

Виктор Вълков е роден на 3 април 1936 г. в София. Баща му Георги Вълков е сред водачите на БЗНС, осъден на смърт през 1942 г.

През 1959 г. Виктор Вълков завършва Машинно-електротехническия институт в София. През 1965 г. става член на БЗНС, което съвпада с вербуването му за агент. От 1973 г. работи в администрацията на Постоянно присъствие на БЗНС. През 1989 г. става секретар на Постоянното присъствие на казионната организация. През 1990 г. е избран за председател на БЗНС и влиза в 7-то Велико Народно събрание като народен представител именно от тази политическа партия.

През лятото на 1990 . е кандидат за президент, но оттегля кандидатурата си, след като не успява да получи 2/3 от гласовете в парламента.

През декември 1990 г. става зам.-министър-председател в правителството на Димитър Попов, в което е и министър на външните работи. Посланик в Турция (1993-1998) и Хърватия (2002-2006).

Виктор Вълков още е член на Надзорния съвет на „Интернешънъл Асет Банк” АД от февруари 2007 г., банка приемник на бившата Първа източна международна банка, известна като банката на СИК; член на Управителния съвет „Машиноекспорт” АД, посочено като длъжник към Стопанска банка.


Успешно скрит агент

Бившият вицепремиер, министър на външните работи, народен представител и дипломат Виктор Вълков бе осветен като агент на ДС от Комисията по досиетата едва през 2014 г. при систематизиране на архивните документи и картотеки на ДС в Централизирания архив от Комисията „Костадинов”.

Дотогава този факт е прикриван успешно от четири комисии за разкриване на сътрудниците на комунистическите тоталитарни служби в продължение на 25 години.

До 2014 г. при неколкократните проверки на Виктор Вълков в качеството му на лице, заемало различни ръководни постове, от МВР са отговаряли отрицателно за неговата агентурна принадлежност.

Така при проверките на една от картотеките на Държавна сигурност през 2014 г. Комисията по досиетата се натъква на картон на името на Вълков.

Според огласената от независимия държавен орган информация Виктор Вълков е вербуван като агент през 1957 г. от Второ управление на ДС (контраразузнаването), отдел 01 „Английска и американска линия” под псевдонимите „ПЕНЧО” и „ПЕНЧЕВ”. През 1964 г. е превербуван. Няма данни докога е продължила агентурната му дейност.


Прикрит от Любен Гоцев

Огласяването му става на базата за открита информация за Вълков в регистрационните дневници, картони за принадлежност на неговото име, агентурни сведения в архивно дело IVК-2307 и лично дело IА-30765.

Комисията по досиетата изнася и един крайно показателна информация за прикриването на агентурната дейност на Вълков: В регистрационния дневник за регистрационен № 2515 – аген „ПЕНЧЕВ” – е записано: „Унищожен 1990 г. по заповед на зам. министъра”.

По всяка вероятно става въпрос за действия на ген. Любен Гоцев, кадрови служител на Първо главно управление на ДС, работил дълги години под дипломатическо прикритие, който именно през 1990 г. е назначен за зам.-министър на вътрешните работи.

След промените Гоцев и Вълков многократно са демонстрирали публично изключително близките си отношения чрез приятелския кръг „Монтерей”, в който са централни фигури от бившата комунистическа номенклатура. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов