|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
И първият секретар на руското посолство е уличен в шпионаж ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 01 Април 2022 18:58

alt

 

И първият секретар на посолството на Руската федерация е уличен в шпионаж и по всяка вероятност МВнР ще го обяви до часове в „персона нон грата“.

Това стана известно днес, след като главният прокурор Иван Гешев предостави на министъра на външните работи Теодора Генчовска данни за вероятно извършено престъпление от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в София за предприемане на действия по компетентност.

Информацията е събраните в хода на разследването, извършено под надзора на Специализираната прокуратура съвместно с Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В хода на разследването е установено, че лице, ползващо се с дипломатически имунитет, е осъществило вероятно нерегламентирано събиране на информация от национално значение.

Същото лице е акредитиран като „първи секретар“ в Посолството на Руската Федерация", посочват от прокуратурата и допълват, че това представлява нарушение на чл. 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Само преди по-малко от две седмици българските власти изгониха на куп 10 руски шпиони, действали под дипломатическо прикритие, а руският посланик Елеонора Митрофанова определи това като „враждебен демарш“ и „агресивна стъпка“.

С „първия секретар“ изгонените от 2019 г. насам руски шпиони, действащи под прикритието на дипломатическия си имунитет, ще станат 20 души.

Самата Митрофанова също трябва да бъде изтеглена от Москва, след като българското правителство извика за консултации в София посланика ни в Русия Атанас Кръстин в знак на неодобрение на серията меко казано неуважителни и обидни коментари, които Митрофанова си позволи да направи спрямо България и българското правителство.

Само преди ден път в резултат на вътрешна проверка на ДАНС от контраразузнаването са освободени двама служители - началник на сектор и началник на отдел по подозрение, че са представяли секретна информация на руската страна, като вероятно ще станат обект на досъдебно разследване. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов