|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Властите пристъпиха към най-масовото гонене на шпиони от руското посолство в София ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 18 Март 2022 15:51

alt

 

Властите в България обявиха в "персона нон грата" 10 дипломати от посолството на Руската федерация в София заради извършване на действия противоречащи на дипломатическия им статут.

Това стана ясно днес, след като Министерството на външните работи на България съобщи за изгонването на руските дипломати, което е най-масовото в историята на двете страни.

„По предложение на компетентните власти на Република България, съгласувано с министър-председателя Кирил Петков, България обяви днес 10 руски дипломати, акредитирани у нас, за персона нон грата, като им даде 72-часов срок да напуснат страната“, се казва в съобщението на МВнР.

В него се посочва, че заместник-министърът на външните работи Васил Георгиев е връчил съответната вербална нота на руския посланик Елеонора Митрофанова.

„Съгласно информацията на компетентните власти, посочените служители на посолството на Руската федерация у нас са осъществявали на територията на Република България дейност, несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, завършва съобщението на МВнР, от което става ясно, че 10-те служители за уличени в извършване на шпионаж под дипломатическо прикритие.

Масовото гонене на руски шпиони, прикрити като дипломатически служители, става на фона на войната, която режимът на Путин води от 24 февруари 2022 г. в Украйна и е вторият подобен акт, след като в началото на месец март тази година бяха изгонени други двама руски "дипломати" - шпиони.


Руското посолство: Това е враждебен демарш, поредна агресивна стъпка на България

По-късно руското посолство реагира със съобщение на сайта си, в който оцени действията на българските власти като „враждебен демарш“ и „агресивна стъпка“.

„Днес МВнР на България за пореден път обяви за изгонване на дипломати на Посолството на Русия в България. Този път броят на колегите ни, обявени за „персона нон грата“, неприятно изумява с мащаба си“, се казва с него.

Изговането на руските дипломати – шпиони е окачествена като „поредната агресивна стъпка от ръководството на България“, която руската страна възприема „като ясно обозначеното намерение да се сведе до минимум целият спектър на руско-българските отношения“.

„Надяваме се, вземайки това решение, българското външнополитическо ведомство със студена глава е оценявало всички рискове на подобен пирует. Този враждебен демарш в скоро време ще получи съответна оценка и адекватна за новия дух на двустранните отношения реакция“, завършва руският отговор.


История на разкриването и гоненето

на руски шпиони под дипломатическо прикритие

България реагира на руския шпионаж в страната през септември 2019 г., когато председателят на движение „Русофили” Николай Малинов бе обвинен в шпионаж (по-късно Путин го награди демонстративно в Москва с руски орден, а делото срещу Малинов още не е приключило).

Пак тогава ДАНС наложи забрана да посещават България на бившия генерал от руското разузнаване и директор на руския Институт за стратегически изследвания (2009-2017) Леонид Решетников, както и на руския олигарх Константин Малофеев, заради заплаха за националната сигурност.

В края на октомври 2019 г. бе изгонен от България руския дипломат Владимир Русяев. Той се оказа кадрови служител на Главно разузнавателно управление (ГРУ) на Генералния щаб въоръжените сили на Руската федерация.

През януари 2020 г. бяха изгонени от България други двама руски дипломати, разкрити от българското контраразузнаване, че извършват разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут.

През септември 2020 г. са изгонени руските „дипломати” Сергей Николашин (от четири години в София) и Вадим Биков (от една година в София) – заместник-търговски представители в представителството на Русия в България.

Българското контраразузнаване е установило, двамата военни разузнавачи са търсили да придобият информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

През март 2021 г., съвсем в началото на мандата на руския посланик Елеонора Митрофанова българските правоохранителни органи съобщиха за разкриването на цяла група настоящи и бивши военни, уличени в шпионаж в ползва на Русия.

Главната фигура в групата се оказа, че е бивш началник от българското военното разузнаване. Прокуратурата уточни, че го е нарекла „Резидента“, защото той действително е изпълнявал функциите на резидент – лице, което е натоварено с вербуването на агенти и работата с тях в група.

„Резидентът“ е завършил школа в съветското ГРУ преди разпада на тоталитарната комунистическа система в Източна Европа през 1989 г. и идеологическата му закалка, получена там, изглежда му е позволила да няма скрупули в издаването на държавни тайни за режима на Путин.

След разкриването на шпионската група България изгони нови двама руски дипломати, за които правоохранителните органи са установили, че са били във връзка с групата за шпионаж.

В началото на март 2022 г. българските власти обявиха за „персона нон грата“ други двама руски дипломати, уличени в извършване на шпионаж, като бе арестуван и генерал от резерва, бивш военен разузнавач от времето на тоталитарния комунистически режим, който им е предава държавни тайни.

С този случай общият брой на изгонените дипломати от посолството на Руската федерация от 2019 г. насам набъбна на 9 души, а с новите 10 дипломати броят им достига 19. Руското посолство в София е известно с раздутия си щат в сравнение с тези на САЩ, Великобритания, Германия и Франция.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов