|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Три дузини агенти на комунистическите служби са на ръководни постове в МВнР ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 14 Януари 2022 19:13

 

alt

 

Общо 35 души – близо три дузини – са сътрудниците на тоталитарните комунистически служби, които към януари 2022 г. заемат ръководни постове в Министерството на външните работи (МВнР).

Това съобщи днес Медиапул в резултат на получен от МВнР отговор на запитване на сайта по Закона за достъп до обществена информация за броя на лицата, които са на ръководни постове и са с огласена принадлежност към Държавна сигурност или разузнавателните служби на БНА.

Поводът на запитването на Медиапул е неотдавнашния скандал с назначаването на няколко сътрудници на тоталитарните служби за съветници в политически кабинет на новия министър на правосъдието Теодора Генчовска, номинирана на този пост от партията на чалга шоумена Станислав Трифонов „Има такъв народ“.

От МВнР са посочили, че от въпросните 35 бивши сътрудници на комунистическите служби 22 са на работа в задгранични представителства, а 13 в централното управление на министерството в София.

Изданието посочва, че повече от 30 години след края на тоталитарния режим на БКП Министерството на външните работи не може да изчисти имиджа си на ведомство, което е в топ три на държавните институции с най-много сътрудници на ДС на ръководни позиции.

Статистиката показва, че до 2011 г. всички правителства, независимо дали да доминирани от леви, центристки или десни мнозинства, са назначавали агенти сред дипломатите.

През 2010 г. обаче Комисията по досиетата обяви официално над 200 дипломати с агентурни досиета, една част от които се оказаха на действащи посланически постове.

Това принуди началото на 2011 г. тогавашното правителство на ГЕРБ да прекрати тази порочна практика. Министърът на външните работи Николай Младенов дори отзова редица посланици с досиета.

Впоследствие при кабинета Орешарски (БСП и ДПС) министърът на външните работи Кристиян Вигенин си направи устата, че ще назначава за посланици и агенти, но президента Росен Плевнелиев обяви, че няма да подписва укази за такива лица и подобна процедура не бе задействана.

Вигенин обаче върна „дипломати“ с досиета на ръководни постове в самото МВнР.

От публикувана в Медиапул информация не става ясно по времето на кои правителства за назначени въпросните 35 дипломати с агентурно минало и какви постове заемат особено тези в задграничните представителства на България.

У нас не действа закон за лустрацията, но в закона за досиетата е предвидена процедура на т. нар. тиха лустрация, която дава възможност при политическа воля от страна на управляващите да се извършват предварителни проверки на кандидатите за ръководни постове в държавата и съответно при наличие на принадлежност към ДС или разузнавателните служби на БНА тези лица да не бъдат назначавани на такива ръководни позиции.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов