|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Екатерина Бончева: Външният министър Генчовска на остров Томбукту ли е живяла, че не знае за агентите на ДС? ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 27 Декември 2021 15:33

alt

 

„Министър Гeнчовска не е знаела за агентите на ДС ли? Ами къде е живяла? На остров Томбукту или Мадагаскар?“

С тези думи членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева коментира опита на премиера Кирил Петков да оправдае с незнание назначаването на няколко сътрудници на тоталитарните комунистически служби за съветници на новия министър на външните работи Теодора Генчовска, предложена на този пост от партията на Станислав Трифонов „Има такъв народ“.

Скандалът се разрази миналата седмица, когато сайтът Клуб Z, а след него и други медии дадоха гласност на компрометиращите властта назначения в политическия кабинет на министър Генчовска.

Екатерина Бончева говори по темата пред блогъра Асен Генов в неговото предаване „Контракоментар“.

Тя разсея някои твърдения от представители на „Има такъв народ“, че съветниците още ни били назначени. По думите ѝ въпросните сътрудници на тоталитарните служби са назначени. „Имали са кабинети, на които са стояли имената и позициите им, разполага ли са със служебни телефони“, каза Бончева.

Тя бе категорична, че с тези назначения министър Теодора Генчовска е изпратила негативен сигнал към партньорите ни от НАТО.

„За мен този министър трябва или да си подаде оставката, или да бъде оттеглен от Трифонов, или правителството да вземе решение“, коментира Бончева. "Той и глухият цар разбра за агентите на ДС и ако има нещо, което се възроди от 16 години насам това е темата за Държавна сигурност", допълни членът на Комисията по досиетата.

Тя изрази възмущението си, че да те съветват в дипломацията лица, тясно свързани с Държавна сигурност, е неприемливо.

„Само на нейната клада сложихме пръчките. Ами партията, дето я е издигнала, ами „Продължаваме промяната“ знаят ли за какво става въпрос? Единствено коалицията „Демократична България“ е с ясни позиции“, допълни Екатерина Бончева.

Тя припомни, че предишните правителства с всичките си недостатъци „нямаха съмнения за това, че процесът за отваряне на досиетата и осветяването на агентите на комунистическите служби трябва да продължи“.

И изрази недоумение защо у нас се създават непрекъснато конфликти с със сътрудници на тоталитарните комунистически служби, каквито конфликти не създават в нито една друга страна от бившия соцлагер, където тази тема са я затворили и гледат по друг начин.

Според нея последният случай със съветническите назначения в МВнР е пример за наместване на такива хора във властта, на което първоначално се гледа много формално и отгоре.


За опита на съда да наложи цензура върху осветяването на агентите

Екатерина Бончева коментира и скандалното тълкувателно решение на Общото събрание на Върховния касационен съд (ВАС), оповестено на 9 декември 2021 г. след повече три години протакане, с което се прави опит да се наложи цензура върху осветяването на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

По думите ѝ съдебното решение блокира правото на информация на обществото да научава различните ръководни позиции, които агентите на комунистическия репресивен апарат са заемали, заемат или за които са кандидатствали или кандидатстват след 10 ноември 1989 г.

Според нея ВАС се е опитал да промени духа на закона за досиетата, приет с пълен политически консенсус през 2006 г. „А духът на закона е публичност и информираност“, заяви членът на Комисията по досиетата.

„ВАС не цензурира нас, а закона – духът на закона“, смята тя. И подчерта, че до 2017 г. във ВАС не е имало оспорване на нито едно решение по такъв казус с повторно или последващо осветяване на ръководни позиции на агенти на ДС или разузнавателните служби на БНА.

Бончева даде и конкретни примери:
„Красимир Каракачанов е обявяван 13 пъти на различни ръководни позиции. Велизар Енчев 17 пъти е иска да влезе във властта. Аз питам все едно ли е дали банкерът Валентин Моллов е взел необезпечен кредит един път или е взел от 7 банки? Все едно ли е това да го знаеш? Тази информация ти дава образа, как тези хора са крали“.

Тя обясни, че има общински съветници – „олимпийски медалисти“ по кандидатстване за постове от една партия в друга.

„И тези хора ВАС иска да ги обявим само един път?! Те [съдиите] извършиха нещо недопустимо“, бе възмутена Бончева.


За броя на агентите на ДС и дейността на Комисията

Екатерина Бончева отговори на въпроси на Асен Генов, свързани с дейността на ДС и мащабите на нейната агентурна мрежа.

„Агентите са много повече от тези 250 000 картони за регистрация на сътрудници, с които ние разполагаме в архива. Със сигурност тази мрежа е жива и взаимно се поддържа и все още се опитва да ни върне към миналото“, убедена е тя.

Тя потвърди фактите за масовото унищожаване са досиета от БКП/ДС в началото на прехода, но посочи, че има огромен масив от служебен архив, в който е съхранена историята за дейността на репресивния апарат на компартията в периода 1944-1989 г.

По думите ѝ в Комисията „никога не сме имали спор дали да бъде обявена принадлежност на дадено лице или да не бъде обявена“. И припомни редица сериозни опити независимият държавен орган да бъде закрит.

„Много хора в началото разправяха, че председателят на Комисията Евтим Костадинов бил милиционер, но той свърши много повече работа от някои демократи“, заключи Екатерина Бончева.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов