|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Министърът на външните работи дължи обяснение за ДС назначенията в кабинета ѝ ПДФ Е-мейл
WHO IS WHO - Дипломати
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 23 Декември 2021 19:24

alt

 

„Министърът на външните работи [Теодора Генчовска] дължи обяснение как се е стигнало до назначенията на ДС сътрудници в нейния политически кабинет“.

Това заяви по Би Ти Ви съпредседателят на „Демократична България“ и зам.-председател на 47-то Народно събрание Атанас Атанасов.

Въпросът му е резонен, но вече трети ден след избухването на скандала с назначените за началник кабинет и съветници на външния министър бивши агенти и бивши щатни служители на комунистическите тоталитарни служби Генчовска не е излязла с публична позиция и е прекъснала комуникациите с медиите.

Според вчерашното обяснение на премиера Кирил Петков министър Генчовска сама си била избрала съветниците и не знаела за тяхното минало в комунистическите тайни служби.

Това обаче едва ли може да се приеме за сериозно обяснение, защото подборът точно на тези лица на пенсионна възраст и с минало в ДС е малко вероятно да са неин избор, а точно обратното – да са ѝ били спуснати отгоре.

По думите на Атанасов позицията на „Демократична България“ е допринесла за решението скандалните назначения да бъдат отменени.

„Ще бъдем последователни докрай. Има млади хора с опит в дипломацията и те трябва да получат шанс да представляват България, а не да се връщаме 30 години назад“, заяви още Атанас Атанасов.

Той посочи, че депутат от портията на Станислав Трифонов „Има такъв народ“ е дошъл при него в парламента и му се е извинил за скандалните назначения в МВнР.

Именно от ИНТ номинираха досегашната съветничка на президента Румен Радев Теодора Генчовска за министър на външните работи.

Журналистката Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, също се усъмни в твърдението на премиера, че съветниците от ДС били личен избор на министър Генчовска.

„На пръв поглед звучи изненадващо – Т. Генчовска е сравнително млад човек (51 години), с историческо образование, с допълнителна европейска и натовска квалификация в областта на сигурността и отбраната, а избира да бъде заобиколена и съветвана за външната политика от хора, кръвно свързани с комунистическите репресивни служби“, смята Бончева в свой коментар, публикуван в сайта Fаktor.bg.

„В персонален план обясненията могат да бъдат няколко – Генчовска явно е неопитна и неуверена, чиновник, който никога не е поемал такава тежка отговорност. Но пък „компенсира“ това с амбиция и желание за власт, независимо къде, след като два пъти беше номинирана за военен министър в едни неуспешни опити за правителство на ИТН. С нейно съгласие, разбира се“, продължава Екатерина Бончева.

„Как обаче успя за толкова кратко време да се заобиколи с толкова ченгета е въпрос за СТАНИ БОГАТ. Още повече, че от нейното сиви, а то на пръв поглед е впечатляващо, става ясно, че е завършила СЪВРЕМЕННА ИСТОРИЯ в най-старото учебно заведение у нас. И дори само от обща култура би трябвало да знае, че ДС не означава Детски свят, каквото предположение преди 16 години изказа една съдийка“, мотивира се Бончева.

Според нея „през последните години за тази мракобесна служба беше изписано и изговорено достатъчно много. На кого не стана ясно, че именно ДС е създала корупцията по време на режима, корупция подхранвана от нейната невидима мрежа и днес. Отварянето на нейните документи, популярно наричани досиета, стана и с натиск от европейски структури“.

Журналистката задава и логичния въпрос, на който новият министър на външните работи е длъжен да отговори:

„Ако обаче поведението на Генчовска е резултат не от незнание, а от неглижиране на тоталитарното минало във всичките му зловещи образи, въпросът е: каква евроатлантическа външна политика ще чертае външен министър, съветван от хора, служили със сърце и душа на комунистическия режим.“

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов