|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Депутат от БСП заплаши президента Плевнелиев заради агентите - дипломати ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 24 Ноември 2011 18:37

Депутатът от БСП и бивш конституционен съдия Любен Корнезов се закани, че ако новият президент Росен Плевнелиев подпише укази за отзоваване на действащите посланици с досиетата, актовете му ще бъдат отменени от Конституционния съд (КС).

Това той направи ден след като КС оповести решението си, с което отмени ограничителните разпоредби в Закона за дипломатическата служба, непозволяващи на лица от репресивния апарат на БКП да заемат ръководни постове в българската дипломация.

Използвайки цветисти епитети за сравнения Корнезов коментира, че „решението на КС не може да бъде тъпкано с ботуши или по джапанки, било то от бъдещ президент или някакво министърче на външните работи”. Той отправи директна закана към новоизбрания президент с думите: „Ако не знае Плевнелиев, има член 103 от Конституция, който гласи: „Президент, който наруши Конституцията, трябва да бъде предсрочно освободен", така че нека Плевнелиев да не започва своето президентство с нарушаването на основния закон”.

Корнезов, очевидно раздразнен от декларираната сред решението на КС решимост на новия държавен глава Роден Плевнелиев и министъра на външните работи Николай Младенов да не допуснат България да бъда представяно от агенти на Държвана сигурност, продължи с предупрежденията си:

„Дано да ме чуе Росен Плевнелиев. Решенията на КС са задължителни за всички граждани в България и за всички държавни органи, включително и за президента. Обръщам се към и г-н Младенов, предупредих го, че има член 4, алинея 1 от българската Конституция, където се казва, че България е правова държава и решенията на КС имат сила на закон. Има и член 172 от Наказателния кодекс, ако не знае г-н Младенов. Този текст предвижда до 3 години затвор за този, който дискриминира групата наши представители в чужбина”.

.

Малко по-рано министър Николай Младенов съобщи, че вече са започнали консултации пообсъждането на нови кандидатури за посланици с новоизбрания президент и с кабинета.

„Всички страни от Централна и Източна Европа намериха сили да се разделят с това минало и България намира сили и ще го направи, но за съжаление – както всичко у нас, ще стане по-бавно и по-трудно. Решението на КС няма да промени нито политическата воля, нито намерението на правителството да се раздели с тази страница. Тя ще бъде затворена веднъж завинаги за България”, коментира Николай Младенов пред Дарик радио.

Решението на КС допълнително налива масло в огъня на сагата с посланиците агенти, която продължава вече почти година. Началото й беше поставено, след като правителството на Бойко Борисов поиска от президента Георги Първанов да подпише укази за отзоваването на действащите посланици, разкрити като сътрудници на ДС с решение на комисията по досиетата на 14 декември 2010 г. Президентът отказа, а министърът на външните работи заобиколи задължителния президентски указ, като започна да връща посланиците с досиета по служебен път.

Четирима от тях вече са завели дела срещу МВнР. Младенов днес коментира, че „всеки е в правото си да се обръща към съда по какъвто въпрос смята, че правата му са нарушени. Но никой няма правото нито по рождение, нито поради професията си или поради принадлежността си да представлява България пред когото и да е по света”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов