|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Илко Шивачев, посланик в Кувейт, 3 том ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 05 Август 2011 18:39

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн досиетата на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

 


В поредицата досега са публикувани онлайн досиетата на:

.


Любомир Кючуков, посланик в Лондон;
Иван Христов, посланик в Мадрид;
Атанас Младенов, посланика в Рим;
Любомир Тодоров, посланик в Токио;
Венцислав Иванов, посланик в Каракас;
Раковски Лашев, посланик в Скопие;
Иво Петров, посланик в Берлин, 1 том и 2 том;
Ганчо Ганев, постоянен представител в ООН, Женева;
Златин Тръпков, посланик в Хага;
Станимир Сърбиновски, временно управляващ посолството в Претория;
Пламен Грозданов, посланик в Москва;
Тодор Стайков, посланик в Ереван;
Николай Иванов, посланик в Доха;
Валентин Радомирски, посланик в Букурещ, 1 том и 2 том;
Андрей Трънски, посланик в Сараево, 1 том и 2 том;
Никола Калудов, посланик във Ватикана, 1, 2 и 3 том;
Иван Петков, временно управляващ  посолството в Пном Пен;
Андрей Караславов, посланик в Атина, 1, 2 и 3 том;
Георги Пейчинов, посланик в Пекин, 1 и 2 том;
Красимир Тулечки, посланик в Анкара, Турция;
Илко Шивачев, посланик в Кувейт, 1 и 2 том.


В тази част представяме 3 том (лично кадрово дело) от досието на Илко Шивачев (1955), извънреден и пълномощен посланик в Кувейт. Той беше огласен от комисията по досиетата като агент „Орлинов” на Трето управление на ДС (ВКР, военното контраразузнаване) от 1981 г. 3 том съдържа материали от личното кадрово дела на Шивачев вече като кадрови служител на РУ-ГЩ.

Шивачев е един от малкото агенти, които впоследствие са назначени като щатни служители. Той става такъв към РУ-ГЩ през 1981 г. няколко месеца, след като е вербуван като агент.

Илко Шивачев е завършил Първа английска езикова гимназия в София (1974) и Лесотехническия университет в София (1979) специалност "Опазване и обогатяване на околната среда".


Постъпва на работа като трети секретар в отдел "Балкански страни" на Министерството на външните работи (1981-1983), където работи като офицер от РУ-ГЩ под дипломатическо прикритие. Дипломат в посолството в Атина, Гърция (1984-1988). II секретар в отдел "Балкански страни", МВнР (1988-1990). Генерален консул на България в Солун, Гърция (1995-2003). Доайен на Консулския корпус в Гърция (1999-2002).

Заема длъжността национален координатор и главен секретар на Междуведомствената комисия за българско участие в организацията и провеждането на летните олимпийски игри "Атина-2004" (2003-2004). Съветник в администрацията на президента Георги Първанов по въпросите на евроинтеграцията и регионалното развитие (2003-2007).След това е назначен с негов указ за посланик в Кувейт, където представя България и в Бахрейн, Катар и Оман. Мандатът му изтече в края на юни 2011 г. и той трябва да се завърне от Кувейт.

Според информацията, огласена от комисията по досиетата с решението за разкриване на сътрудниците на ДС и РУ-ГЩ в българската дипломация, като офицер от РУ-ГЩ през 1983 г. Илко Шивачев вербува за секретен сътрудник Любомир Кючуков, който в момента е посланик в Лондон. Интересно е, че Шивачев е предложен за посланик в Кувейт през 2007 г. по време на тройната коалиция, когато Любомир Кючуков е зам.-министър на външните работи.

Илко Шивачев е вербувал и Николай Арабаджиев (брат на конституционния съдия Александър Арабаджиев). Името на Николай Арабаджиев също беше огласено в списъка с посланиците като служител на МВнР с ранг посланик.

Архивните документи се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

 

 

ПРЕМИНИ КЪМ 4 ТОМ – ТУК.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов