|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Николай Иванов, посланик в Доха ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Петък, 10 Юни 2011 12:14

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн досиетата на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега са публикувани онлайн досиетата на:

.

 

 

В тази част се представя досието на Николай Иванов (1950), извънреден и пълномощен посланик в Доха, Катар. Той беше обявен от комисията по досиетата като агент „Калчев” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) от 1981 г., отдел 04 (Турция).

Преди да поеме дипломатическия пост Николай Иванов е бивш съветник на президента Георги Първанов по икономическите въпроси. Като посланик в Доха встъпва в длъжност през октомври 2009 г. по време на кабинета на Бойко Борисов.

От досието му е запазен само рапорта за вербовката му, утвърден през 1981 г. от тогавашния началник на отдел 04 във ВГУ полк. Красимир Саманджиев, който през 1990 г. се издига в зам.-министър на вътрешните работи, получава генералско звание и оглавява Националната служба за защита на конституцията (контраразузнаването, впоследствие Национална служба „Сигурност”).

От наличието само на картони на името на Николай Иванов, както и регистрационната бланка и рапорта за вербовката му може да се предположи, че досието на агент „Калчев” е било унищожено в началото на 1990 г. според инструкциите, дадени в строго секретната от особена важност заповед на тогавашния министър ген. Атанас Семерджиев за прочистване на досиетата на агентурния апарат на Държавна сигурност.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов