|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Много добре идеологически подготвен член на БКП и агент на ДС ще води кампанията на Бокова ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 21 Март 2016 20:57

alt
Райко Райчев, генерален директор на дирекция „Глобални проблеми” в Министерството на външните работи (МВнР), оглавява групата, която ще координира кампанията на Ирина Бокова, стана известно днес, след като МВнР представи екипа, който ще работи за кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН.

Райчев стана известен като един от действащите посланици, които бяха отзовани от министъра на външните работи Николай Младенов в кабинета на ГЕРБ през 2011 г., след като Комисията по досиетата разкри принадлежността им към тоталитарните комунистически служби в края на 2010 г.

Тогава Райчев беше постоянен представител на България в Ню Йорк, назначен на този пост при кабинета Станишев (БСП, НДСВ и ДПС) с указ на президента Георги Първанов, също секретен сътрудник на ДС.

Преди това Райко Райчев (1955) е  началник на кабинета на външния министър Ивайло Калфин в периода август 2005 г. – септември 2007 г. по време на тройната коалиция.

Той е вербуван от Първо главно управление на ДС (разузнаването) през 1985 г. като секретен сътрудник, когато е 30-годишен млад дипломат преди изпращането му на задгранична работа в САЩ под псевдонима „ВЕЛИН” – 1 и 2.

Под прикритието на поста аташе в постоянното представителство на България в ООН, Ню Йорк, той донася срещу чуждестранни дипломати и американски граждани, сред които и журналисти.

В документите на ПГУ от досието му той е описан като „много добре идеологически подготвен”, член на БКП от 1982 г. При срещата с оперативния работник Райко Райчев заявява, че „отдавна е очаквал този момент, но не е знаел кой и кога ще проведе разговора”.

След идването на кабинета Орешарски (БСП и ДПС с подкрепа на Атака) Райко Райчев беше един от дипломатите, които външният министър Кристиян Вигенин реабилитира, но само на ръководни постове в самото МВнР, тъй като президентът Росен Плевнелиев отказа да издава укази за посланици на лица, свързани с тоталитарните комунистически служби.

Така Райчев през 2013 г. оглави генерална дирекция „Глобални въпроси”, пост, който заема и към момента.

В кръга около Ирина Бокова за кандидатурата ѝ за генерален секретар на ООН има и още един сътрудник на ДС. Това е щатният служител на ПГУ Александър Савов, син на бившият началник на ПГУ ген. Стоян Савов и дългогодишен зам.-министър на вътрешните работи, отговарящ за задграничните операции на ДС.

През 1990 г. ген. Стоян Савов е човекът, внесъл на вниманието на тогавашния министър на външните работи подготвената от началника на архива на МВР-ДС ген. Нанка Серкеджиева докладна записка за тайното прочистване на досиетата на репресивния апарат на БКП.

През 1991 г. ген. Стоян Савов стана един от двамата генерали заедно с Владимир Тодоров, обвиняеми за унищожаване на разработката (досието) на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия срещу писателя Георги Марков, критик на Тодор Живков, убит при операция на Държавна сигурност през 1978 г. в Лондон.

Два дни преди началото на съдебния процес срещу генералите през януари 1992 г. ген. Стоян Савов се самоуби в родното си село Лесичово, Пазарджишко.

Синът му Александър Савов работи за ДС под дипломатическо прикритие, а след промените е посланик на България в ЮНЕСКО. Водил е предишните две кампании на Бокова за шеф на ЮНЕСКО. Савов е един от малцината дипломати – сътрудници на ДС, които през 2011 г. кабинетът Борисов не отзова от постовете им.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов