|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Станимир Сърбиновски, временно управляващ посолството в Претория ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Събота, 04 Юни 2011 19:12

 

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

.

 

В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

 

 

 

 

В настоящата публикация са представени материалите, установяващи принадлежността към Държавна сигурност на Станимир Сърбиновски (1951), временно управляващ посолството в Претория, ЮАР от август 2010 г. Той беше обявен от комисията по досиетата в качеството си на щатен служител на ВГУ от 1982 г. Освен временно управляващ мисията в Претория, там той е завеждал консулската служба.

Прави впечатление обаче, че за него липсва личното кадрово дело, характерно за кадровите служители, постъпващи в структурите на ДС. Останали са единствено няколко заповеди на министъра на вътрешните работи за назначение във ВГУ и за следващите му преназначения в системата.

Интересно е, че в различни публикации в медиите се споменава, че един от офицерите от УБО в личната охрана на Тодор Живков още през първата половина на 50-те години на миналия век, е бил полк. Сърбиновски. Отбелязва се, че по-късно охранителят си навлича гнева на Живков, тъй като се опитвал да урежда сина си Станимир Сърбиновски за дипломат. Липсата на личното кадрово дело на Станимир Сърбиновски не позволява се проследи произхода и квалификацията му и да се разбере дали става въпрос за един и същ човек.

Във ВГУ Станимир Сърбиновски е работил в отдел „Чуждестранни журналисти”. По тази линия той е вербувал четирима агенти, които по-късно се издигат като дипломати и имената им също са в списъка на посланиците с досиетата. Сърбиновски е привлякъл към сътрудничество с ДС следните агенти, станали дипломати след промените:

 

  • Георги Димитров Димитров, посланик в Белград (2005-2010), а преди това в периода 2002-2005 г. секретар по външната политика на президента Георги Първанов ;
  • Атанас Будев, временно управляващ българското посолство в Зимбабве, а преди това посланик Буенос Айрес (2000-2006) и съветник на президента Петър Стоянов;
  • Емил Самарджиев, временно управляващ посолството  в Минск (2003-2004);
  • Стоян Тончев, временно управляващ  генералното консулство в Ню Йорк (2000-2002).

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов