|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представлява България пред света: Досието на Златин Тръпков, посланик в Хага ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Вторник, 31 Май 2011 16:52

 

Сайтът Държавна сигурност.com продължава поредицата „Виж кой представлява България пред света”.

В нея за първи път се публикуват онлайн пълните досиета на всички действащи посланици, чиято принадлежност към Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА е установена от комисията по досиетата.

С публикуването на досиетата на посланиците Държавна сигурност.com дава възможност на всеки, който се интересува, да се запознае с автентичните документи.

В поредицата досега бяха публикувани онлайн досиетата на:

.

 

 

 

Тук е представено онлайн досието на Златин Тръпков (1957), извънреден и пълномощен посланик на България в Хага, Холандия (2007-2011). Той беше обявен за секретен сътрудник „Тарасов” на Първо главно управление на ДС от 1988 г. още при проверката на администрацията на президента през 2007 г. Впоследствие попадна и в списъка на дипломатите – агенти на Държавна сигурност, когато през декември 2010 г. комисията по досиетата обяви проверката за принадлежност към ДС в българската дипломация.

Златин Тръпков е завършил Международно право в държавния университет в Киев. Специализирал е в  Колежа на НАТО в Рим, Института за изследване на сигурността между Изтока и Запада в Ню Йорк (САЩ) и Университета Джоржтаун във Вашингтон (САЩ).

Работил е в МВнР и в посолствата на България в Япония и Полша. Секретар по външна политика на президента Георги Първанов (2011-2006). С негов указ е назначен и за посланик в Холандия. Неговия мандат е изтекъл през февруари тази година и е един от посланиците-агенти, които този месец  се завръща в страната.

Архивните материали от досието се публикуват със заличени данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов