|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Виж кой представя България пред света: Досието на Георги Димитров, постоянен секретар на МВнР, 2 том ПДФ Е-мейл
ДОСИЕТА - Дипломати
Написано от Христо Христов   
Сряда, 19 Юни 2013 11:22

alt

Сайтът desebg.com публикува онлайн досието на дипломата Георги Димитров, който на 16 юни 2013 г. беше назначен от министъра на външните работи Кристиан Вигенин на най-висшата дипломатическа длъжност в Министерството на външните работи – постоянен секретар.

Това става на фона на критиките на западни евродепутати срещу реабилитацията на дипломати – сътрудници на комунистическите тоталитарни служби и нежеланието на част от българското общество за присъствие на такива хора на ръководни постове в управлението.

 Назначението съвпадна и с гражданските протести в страната против кабинета Орешарски. Ден след като desebg.com съобщи новината за назначението на Георги Димитров МВнР работи официално я публикува на своя сайт. В представянето на новия постоянен секретар обаче е спестена информацията за принадлежността му към органите на репресивния апарат на бившата Държавна сигурност.

altАгентурното минало на Георги Димитров беше разкрито за първи път през 2007 г. в качеството му на съветник по външната политика на тогавашния президент Георги Първанов. Димитров заемаше този пост до 2005 г., когато при кабинета Станишев на тройната коалиция беше назначен за посланик на България в Сърбия.

В първата част от досието бяха публикувани документи за принадлежността на Георги Димитров като агент „АНТОН” на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването), както и на личното му дело на секретен сътрудник „БОИЛ” на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) от 1987 г.

В тази втора част се представя онлайн работното дело на СС „БОИЛ” в ПГУ.

В него се съдържат информации за агентурните му донесения от срещи със западни диполомати. В материалите има и наводки (русизъм, използван от разузнаването, който се отнася за набелязване на потенциални обекти и предоставянето на по-широк кръг от информация за профила им, определяща интереса на разузнаването към тези лица), които „БОИЛ” е предоставял. Сред тях има и данни за различни служители на ООН.

Сред агентурните сведения има информации за политическото положение в Централлна Америка, както и възможността Индия да създаде ядрено оръжие.

Различната номерация върху документите обаче говори за пренареждане на работно дело, което по всяка вероятност е прочистено от определени материали. Агентурните донесения не съответнстват и на срещите между секретния сътрудник и водещия му офицер, съдържащи се в 1 том - личното дело на Георги Димитров - "БОИЛ".


Архивните документи се публикуват с аномизирани данни на т. нар. трети лица, съгласно изискванията на Закона за разкриване на документите и за установяване на принадлежност на български граждани към ДС и РУ-ГЩ на БНА.

Тук може да се запознаете с други 28 онлайн досиета на действащи към декември 2010 г. посланици, публикувани единствено на desebg.com.

 

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

alt

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов