|
САЩ разкриха „ферма за ботове“, управлявана от руска медия ПДФ Е-мейл
Рубрики - Дезинформация
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 10 Юли 2024 17:57

alt

 

Руската медия RT управлява фермата за ботове, за да изпомпва дезинформация чрез 968 акаунта в платформата Х, съобщи Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от BBC.

В съдебни документи, публикувани във вторник, Министерството на правосъдието на САЩ заяви, че операцията е била измислена от заместник-редактор на RT, собственост на Кремъл, бивш Russia Today.

RT поддържа телевизионни канали на английски и няколко други езика, но изглежда много по-популярен в социалните медии, отколкото в конвенционалните ефирни вълни.

Предприети са действия срещу задвижвана от AI информационна операция, управлявана от Русия, включително близо 1000 акаунта, които се представят за американци.

Акаунтите в платформата X са предназначени да разпространяват проруски истории, но са автоматизирани „ботове“ – не реални хора.

Министерството на правосъдието конфискува два уебсайта, използвани за издаване на имейли, свързани с акаунтите на ботове, и нареди на X да предаде информация, свързана с 968 акаунта, които според разследващите са били ботове.

Според съдебните документи изкуственият интелект е използван за създаването на акаунти, които след това разпространяват проруски сюжетни линии, особено за войната в Украйна.

„Днешните действия представляват първото разрушаване на спонсорирана от Русия генеративна ферма за ботове за социални медии, подобрена с AI“, каза директорът на ФБР Кристофър Рей.

„Русия възнамеряваше да използва тази ферма за ботове, за да разпространява чуждестранна дезинформация, генерирана от AI, като мащабира работата си с помощта на AI, за да подкопае нашите партньори в Украйна и да повлияе на геополитически наративи, благоприятни за руското правителство“, допълни още той.
Сега изглежда, че акаунтите са били изтрити от X, а екранните снимки, споделени от следователите на ФБР, показват, че имат много малко последователи.

Съдебните документи описват подробно как така наречената „ферма за ботове“ е плод на въображението на заместник-главен редактор на RT, който търси нови начини за разпространение на истории.

RT America беше спрян, когато няколко големи доставчици на кабелна телевизия в САЩ го отказаха малко след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Друг служител на RT е разработил мрежата, се казва в съдебните документи, а по-късно офицер от руското разузнаване се е включил към усилията, които Министерството на правосъдието определи като опит „да се посее раздор в Съединените щати чрез разпространение на дезинформация“.

Анна Белкина, заместник-главен редактор на RT, заяви пред BBC по имейл: „Повече от щастлива съм да се грижа за моята ферма – съставена предимно от домати и ягоди, но за съжаление без никаква помощ от ФСБ (руската служба за сигурност, б.а.).

Не са оповестени наказателни обвинения по случая, но Министерството на правосъдието каза, че разследването продължава.

Нина Янкович, ръководител на American Sunlight Project, организация с нестопанска цел, която се опитва да се бори с разпространението на дезинформация, каза, че не е изненадващо, че свързана с Русия операция разчита на AI за създаване на фалшиви акаунти.

„Преди това беше една от най-отнемащите време части от тяхната работа; сега това е направено много по-гладко от технологиите, които подтикнаха тази операция“, каза тя, като отбеляза, че операцията изглежда е била осуетена, преди да получи сила.

„Изкуственият интелект сега очевидно е част от арсенала за дезинформация“, заключи Янкович.

Скорошно разследване на BBC разкри подробности за отделен опит за укрепване на базирана в Русия мрежа за дезинформация чрез използване на фалшиви новинарски сайтове, пълни с истории, пренаписани от AI. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов