|
В Германия разкриха мащабна руска дезинформационна кампания на платформа Х ПДФ Е-мейл
Рубрики - Дезинформация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 28 Юни 2024 12:53

alt

 

Повече от 50 000 бота и повече от един милион публикации на немски в платформа X (бившата Twitter). Германското министерство на външните работи разкри масивна руска кампания за дезинформация.

Целта ѝ е да засили недоволството от германското правителство и да подкопае подкрепата за Украйна. Това съобщи списание Spiegel, позовавайки се на извадки от поверителен доклад на германското външно министерство, цитирано от ostwest.tv.

По поръчка на Министерството на външните работи на Германия експерти са анализирали платформата X от 20 декември 2023 г. до 20 януари 2024 г. с помощта на специален софтуер. Получените данни са тревожни.

Анализът установява повече от 50 000 бота, които изглежда провеждат координирана кампания на немски език и са публикували повече от милион туитове през периода на проучването. В някои дни експертите записаха 200 000 туита – еквивалента на около две съобщения в секунда.


Срещу подкрепата на Украйна

Според "Шпигел" авторите на дезинформацията явно са заинтересовани да предизвикат гняв сред германците и да подкопаят доверието в правителството, демокрацията и медиите. Една от основните цели на тези атаки е всяка подкрепа за Украйна от Германия.

Например туитове, публикувани от фалшиви акаунти, често обвиняваха германското правителство, че пренебрегва собственото си население, за да помогне на Украйна. Spiegel дава примери за такива постове: „Разстройва ме, че правителството прави повече за други страни, отколкото за своите граждани“, „Жалко е, че коалицията „Светофар“ не решава първо проблемите в собствената си страна.


Фалшив туит от Аналена Бърбок

Най-яркият пример за това как работи тази кампания за дезинформация е фалшивият туит на германския външен министър Аналена Бербок, чиято екранна снимка беше разпространена от фалшиви акаунти на X през септември 2023 г.

„Войната в Украйна ще приключи след три месеца“, твърди Анналена Бербок. На пръв поглед всичко на екранната снимка беше истинско: снимката на министъра, броят на абонатите, нейният псевдоним @ABaerbock. За да разпознаете фотомонтажа, трябваше да се вгледате много внимателно.

Според Spiegel фалшификаторите са направили грешка: най-отдолу е имало кирилица. Така се появиха съмнения, че авторите на този фалшификат по някакъв начин са свързани с Русия.

Екранната снимка на фалшивия туит беше споделена от фалшиви акаунти заедно със свързани коментари („Уау! @ABaerbock не даде шанс на Украйна“) и подозрителни хаштагове, които нямаха нищо общо с политиката, но бяха популярни през септември: #Oktoberfest, за например или #Dirndl. Популярни хаштагове от мачове на Бундеслигата също бяха използвани като техника за увеличаване на обхвата.

Освен това нападателите ще публикуват връзки към фалшиви статии от германски медии: Spiegel, Welt и Süddeutsche Zeitung. Връзките водят до фалшиви сайтове, които изглеждат точно като оригиналните. Можете да ги разпознаете по фалшиви имена на домейни: например spiegel.ltd вместо правилното spiegel.de.


"Фактор на заплаха"

Изборът на теми за фалшивите публикации в платформата X породи съмнения за Русия, които бяха потвърдени при съдебномедицински експертизи.

Според вътрешен доклад експертите на германското външно министерство смятат, че последната вълна от фалшификати е част от мащабна руска кампания, която за първи път стана известна през 2022 г. под името Doppelgänger.

Тогава нападателите са се насочили към Германия, Франция, Великобритания, Италия и Украйна. Facebook Meta заяви, че това е "най-голямата и най-упоритата" руска онлайн операция до момента и спря множество акаунти, участващи в нея.


Дезинформацията – глобална заплаха

Миналото лято Европейският съюз наложи санкции на две руски компании за ИТ услуги Structure National Technologies и Agency for Social Design заради участието им в кампанията. Смята се също, че двете компании са отговорни за подобна руска кампания за дезинформация в Латинска Америка, според констатациите на американските власти.

Констатациите на съдебните експерти предизвикаха смут в германското външно министерство, тъй като тази година има не само европейски избори, но и държавни избори в трите източни провинции на Германия. Има голямо безпокойство, че Русия може да се намеси в предизборните кампании.

Германското външно министерство следи с помощта на анализатори какво се случва в социалните мрежи.

„Дезинформацията се превърна в глобална заплаха“, посочва говорител на германското външно министерство пред Der Spiegel. „Използва се от онези, които не споделят нашите ценности, за да дестабилизират цели общества – не само в западните демокрации, но навсякъде.“ 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов