|
Заедно срещу дезинформацията за климата: dpa и европейски партньори стартират проект FactCRICIS ПДФ Е-мейл
Рубрики - Дезинформация
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 15 Юни 2024 16:23

 

alt

 

В сътрудничество с Европейската мрежа за стандарти за проверка на факти (EFCSN) и други европейски партньори, Германската агенция по печата (German Press Agency GmbH, dpa) участва в нов проект срещу дезинформацията за климата: „FactCRICIS: Европейски отговор за проверка на факти при климатични кризи“, съобщи германският медиен портал presseportal.de.

Проектът подкрепя организациите за проверка на фактите за още по-бързо идентифициране на кампании за дезинформация в кризисни ситуации и предприемане на действия срещу тях по-ефективно.

Фокусът е поставен върху теми, свързани с изменението на климата и последиците от него. Освен всичко друго, инструментите за изкуствен интелект и бързо достъпните експертни познания са предназначени да засилят работата по проверка на фактите.

Целта на проекта е изчерпателна база данни с проверки на фактите относно дезинформацията, свързана с климата. Тази база данни ще бъде предоставена и на европейската общественост чрез свободно използваем уебсайт.

За проекта мрежата EFCSN и 21 от нейните членуващи организации работят съвместно с TU Dortmund University, испанските организации за проверка на фактите Newtral и Maldita.es, научните и технологични експерти от Science Feedback и българската компания Ontotext, която фокусира по AI и специализира в управлението на данни. EFCSN означава Европейска мрежа за стандарти за проверка на факти.

Карлос Ернандес-Ечевария, председател на управителния орган на EFCSN, обяснява: „Последните няколко години показаха, че кризите са благоприятна среда за дезинформация. Европа се нуждае от медии, които са в състояние да реагират бързо на подобни трансгранични предизвикателства. Ето защо сме помагайки на FactCRICIS на европейските проверяващи факти."

Гражданите, които искат да научат повече за проекта, могат да се регистрират за безплатния бюлетин на EFCSN. Допълнителна информация е достъпна на уебсайта на проекта FactCRISIS.

Проектът FactCRICIS е съфинансиран от Европейския съюз, но изразените възгледи и мнения са само тези на автора(ите) и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или Европейската комисия.

 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов