|
САЩ и Полша създадоха група за борба срещу дезиформацията на Кремъл ПДФ Е-мейл
Рубрики - Дезинформация
Написано от Държавна сигурност.com   
Понеделник, 10 Юни 2024 19:59

alt

 

САЩ и Полша създадоха многонационална група със седалище във Варшава за борба с дезинформацията, разпространявана от Русия относно войната в Украйна, съобщи Държавният департамент на САЩ, цитиран от БГНЕС.

Джеймс Рубин, специален пратеник и координатор на звеното в Държавния департамент, което следи за чуждестранна дезинформация, беше във Варшава, за да направи съобщението, предаде АФП.

Групата "ще обедини съмишленици от партньорски правителства за координиране на посланията, насърчаване на точното отразяване на мащабната инвазия на Русия, засилване на украинските гласове и разобличаване на манипулирането на информацията от страна на Кремъл", се казва в изявление на Държавния департамент.

Според Рубин тази структура ще бъде създадена в помещения, предоставени от Министерството на външните работи във Варшава, и ще включва около 10 западни представители.

"Страните, които се съгласиха да участват, са Украйна, Канада, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Полша и Словения", заяви Рубин пред медиите.

В тази работа ще се включат и НАТО и Европейската служба за външна дейност, дипломатическата служба на Европейския съюз.

Джеймс Рубин изтъкна, че Западът е "закъснял в играта", за разлика от Русия, която "от десетилетия смята дезинформацията и информационното поле за съществена област на своята външна политика".

Той също така подчерта, че Полша е идеалният партньор за тази инициатива, тъй като "Полша и Съединените щати приемат заплахата от дезинформация еднакво сериозно".

Официалната информационна агенция (ПАП) в Полша, член на НАТО и непоколебим поддръжник на Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., беше обект на това, което правителството определи като "руска кибератака" миналия месец.

В каналите на агенцията се появи фалшива информация, в която се твърдеше, че поляците ще бъдат мобилизирани да се бият в Украйна.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер
https://www.desebg.com
komdos
Декомунизация
Христо Христов