|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
В Пловдив няма кой да поиска демонтирането на „Альоша“, прославящ съветската армия окупаторка ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 26 Август 2023 21:00

alt

 

Докато в София общественият натиск за демонтирането на монумента на окупационната червена армия (МОЧА) принуди местната власт да започне стъпки за премахването му (макар опитите за протакане, б. ред.), в Пловдив се оказа, че няма нито обществен натиск, нито предложение от представителите на местната власт за демонтирането на тамошния тоталитарен монумент, известен като „Альоша“, прославящ като „освободителка“ червената армия окупаторка.

Това стана ясно след разменени публични позиции между областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев и кмета на града Здравко Димитров през последните дни.

Неотдавна неправителствената организация Атлантически съвет на България поиска с открита позиция новият областен управител на Пловдив Илия Зюмбилев (БЗНС) да предприеме необходимото за демонтирането на монумента, издигнат през 1957 г. на хълма Бунарджик в прослава на „непобедимата съветската армия освободителка“.

В четвъртък (24 август 2023 г.) инж. Зюмбилев огласи публично, че извършената от Областната управа проверка за статута на „паметника“ и неговата собственост е установила, че никога на монумента не е съставян акт за държавна собственост, нито по отменени във времето разпоредби, нито по действащия Закон за държавната собственост, съобщи marica.bg.

От Министерството на културата са уведомили областния управител на Пловдив, че „паметникът на съветската армия“ не е със статут на единична недвижима културна ценност, а е със статут на паметник от „местно значение“.

Това означава, че решението за демонтирането на „Альоша“ е в прерогативите на община Пловдив.

В тази връзка инж. Зюбмилев е отправил писмена препоръка до Общинския съвет в Пловдив с конкретни стъпки, предхождащи дейностите по извършване на демонтаж на тоталитарния монумент.

„Всичко е в ръцете на Общинския съвет – Пловдив, който може да възложи на кмета да довърши процедурата по Закона за културното наследство и неговите поднормативни актове“, се казва в позицията на областния управителна Пловдив Илия Зюмбилев.

В нея още се посочва, че през април 1996 г. Общинският съвет в града под тепетата е взел такова решение и е възложил на кмета (по това време Спас Гърневски от СДС, б. ред.) „да предприеме незабавно необходимите действия за заличаване на паметника „Альоша“ от Хълма на Освободителите, като символ на съветската армия – окупаторка“.

Това решение е обжалвано и отменено от Окръжния съд – Пловдив и потвърдено от Върховния съд. Съдебното решение е известно, но не е открито в архива община Пловдив, нито в архива на Върховния административен съд, за да се цитират точно мотивите (б. ред.).

В петък (25 август 2023 г.) кметът на Пловдив Здраво Димитров – Зико заяви, че „премахването на паметника „Альоша“ не стои на дневен ред за управлението на Пловдив“, цитиран от marica.bg по повод позицията на областния управител на града инж. Илия Зюмбилев.

„Кой говори за премахване на паметника? Аз не съм чувал за подобно искане, нито в община Пловдив има внесено искане за демонтаж. Сега е предизборно време и очевидно някой си търси поле за изява. Мен не ме вкарвайте в този филм“, посочи Димитров, който е бивш баскетболист и бизнесмен, влязъл в политиката от ГЕРБ и избран като кмет на Пловдив от същата партия през 2019 г., но чиято оставка като такъв бе поискана от Бойко Борисов през февруари тази година, а през юни Здравко Димитров – Зико напуска партията му.

В Общинския съвет – Пловдив групи имат ГЕРБ и „Демократична България – обединение“ („Да, България“, ДСБ, Зелено движение).

Никой от общинските съветници от тези групи не поставял до този момент въпроса за демонтаж на „Альоша“.

През февруари 2023 г. председателят на групата на ГЕРБ в общинския съвет Йордан Илиев заяви пред marica.bg, че „въпросът за демонтаж на Альоша не стои на дневен ред. Имаме много други задачи“.

Тогава председателят на местния парламент Александър Държиков (ГЕРБ) припомня за неуспешния опит за премахването на монумента в средата на 90-те години в резултат на съдебното обжалване, пише marica.bg.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов