|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Атлантици към новите областни управители на София и Пловдив: Демонтирайте незабавно паметниците на съветските окупатори ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 15 Юли 2023 16:32

alt

 

Атлантическият съвет на България разпространи днес открито писмо до новите областни управители на София и Пловдив Вяра Тодева и Илия Зюмбилев. Неправителствената организация настоява излъчените от демократичната общност областни управители незабавно да пристъпят към премахването на омразните паметници на съветските окупатори в София и Пловдив. Надеждата е това да стане до предстоящите общински избори през есента. Desebg.com публикува пълния текст на писмото:


Отворено писмо

Атлантически съвет на България

До областния управител на Област София г-жа Вяра Тодева

До областния управител на Област Пловдив г-н Илия Зюмбилев

Копие до министър-председателя г-н Николай Денков

и заместник министър председателя и министър на външните работи г-жа Мария Габриел

 

Уважаеми областни управители,
Всеизвестен факт е, че войната, която Съветският съюз обявява на България на 05.09.1944 г. няма нищо общо с войната срещу нацизма, защото докато България е част от Тристранния пакт, СССР поддържа легация в София, но ѝ обявява война, когато тя се управлява от доказани антинацисти, а първият съветски войник нахлува в нашата страна, когато България е вече във война с Нацистка Германия.

Затова паметниците, които прославят Червената армия като освободителка не са нищо повече от пропагандни инсталации на обявения за престъпен комунистически режим.

Днес те служат като фетиши на защитниците на Путиновата агресия срещу Украйна и на хибридната война, която от години Кремъл води срещу демократичния свят, в това число и срещу България.

Незабавното премахване на тези съоръжения е абсолютно необходимо.
То трябва да стане месеци преди местните избори, за да може въпросите свързани с миналото да не помрачават изборната кампания и тя да бъде насочена към проблемите на градовете и към бъдещите решения за развитие на нашата страна.

Столична община е взела решение за демонтаж на т.н. Паметник на Съветската армия още през далечната 1993 г. и през март т.г. то бе потвърдено.

Община Пловдив взема подобно решение на 10 април 1996 г. И в двата случая тогавашните правителства, представяни от областните управители не допуснаха тези решения на местните парламенти да се приведат в действие. По това време България е подложена на огромен натиск от Москва, но днес положението е съвсем различно.

Уважаеми областни управители, обнадеждени сме, че най-после тези два важни поста в най-големите градове на България са поверени на представители на демократичната общност.

Проявете нужната смелост и решителност! Решете незабавно този наболял проблем!

Днес, когато в Народното събрание има стабилно демократично и евроатлантическо мнозинство, имате всички юридически и политически основания да премахнете омразните паметници на съветския поробител – сега, веднъж и за винаги.

Очакваме смели незабавни действия! 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов