|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът прие облекчение при пенсионирането на репресирани при комунистическия режим с непълен стаж ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 19 Януари 2023 19:16

alt

 

Парламентът прие в четвъртък (19 януари 2023 г.) на второ четене промяна в Кодекса за социално осигуряване, с което казармата и годините на политическа репресия ще се признават за действителен стаж за пенсия.

На практика това означава, че пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се получава и при по-малко от досегашното минимално изискване от 15 години изработен стаж.

За действителен стаж вече ще се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните.

Във втората категория влизат периодите, в които репресираните са били в затвори, лагери и места за задържане, а също така и времето, през което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизирани.

Поправката в Кодекса за социално осигуряване е по старо предложение на ДПС, което бе внесено в началото на тази година на първо четене след няколко предишни неуспешни опити.

Тази вече окончателно приета поправка ще засяга единствено случаите, в които даден човек няма достатъчно стаж, за да се пенсионира по общия ред.

Хората, които ще се възпалват от нея, ще могат да се пенсионират на 67-годишна възраст при минимум 15 г. действителен стаж.

При всички други случаи на пенсиониране се взема предвид осигурителният стаж, в който и сега влизат въпросните периоди на наборна служба и политически репресии.

По време на дебатите при първоначалното разглеждане на законопроекта стана ясно, че той ще засегне около 2000 души български граждани, които не могат да придобият право на пенсия по общия ред, да се пенсионират. Средната пенсия, която ще получат е 314,50 лв., а според изчисленията на година ще са нужни между 7 и 8 млн. лв. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов