|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Внесен е законопроект за забрана на комунистическите символи ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Ноември 2022 17:04

 

alt

 

Петнадесет депутати от „Демократична България“, сред които Мартин Димитров и Атанас Славов, са внесли законопроект за премахване на комунистическите символи в страната, показва справка в сайта на парламента.

Законодателната инициатива представлява поправка в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

С нея се създава нова разпоредба, която гласи:

„Държавните органи, техните териториални звена, органите на местното самоуправление и местната администрация, и публичноправните организации предприемат необходимите действия за привеждането на състоянието на предоставените им за управление институции и територии в съответствие с този закон, като са длъжни да премахват от публичните места собствените им или намиращи се в тяхно държане символи, включително лозунги, надписи, знаци, фотоси и всякакви други обекти от комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. или такива в негова възхвала, или във възхвала на организациите по чл. 1 [БКП, БРП (к)] и лицата по чл. 2 [ръководствата и ръководните дейци на БКП]“.

В законопроекта е предвидена възможност за предаване на посочен от Министерството на културата културен институт произведения на изкуството, пресъздаващи идеологията на комунистическия режим.

Създава се и законова забрана за поставянето на публични места на комунистически символи, както и произведения на изкуството невярно представящи комунистическата диктатура.

Поставянето на комунистически символи или произведения на изкуството е възможно при задължително изписване на престъпния характер на режима, е предвидено още в законопроекта.

Министерството на образованието и науката, както и всички държавни и общински органи и публични организации следва да предприемат действия за привеждане на образователния процес в съответствие с това законодателство.
За нарушението на разпоредбите, свързани с премахването на комунистическите символи са предвидени глоби в размер от 500 до 3000 лв. При всяко следващо нарушение глобите се удвояват.

Вносителите на законопроекта се аргументират с факта, че 22 години от влизането на Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен в България продължават да се намират символи на комунистическия режим, които въвеждат в заблуждение младите поколения относно истинската същност на този режим и неговия репресивен характер.

„Предлаганите промени целят предприемане на конкретни действия за завършване процеса на декомунизация на страната и пълното ѝ приобщаване към семейството на демократичните държави“, се посочва в мотивите на вносителите.

Пред Faktor.bg депутатът Мартин Димитров, който е сред вносителите на законопроекта, изрази надежда, че очаква подкрепа на промените от евроатлантическите партии, а след това ще се направи списък на комунистическите и тоталитарните символи в цялата страна, за да започне отстраняването им.

„Внасям такъв законопроект за втори път. Първата ни цел е преместване на МОЧА (монумент на окупационната червена армия, извисяващ се в центъра на София б.а.) в музея на социалистическото изкуство“, допълни Димитров.

Не е ясно как ще бъде възприет подобен законопроект на фона на политическата омраза и крайно поляризираните позиции на партиите в 48-то Народно събрание, включително и сред политическите формации, които поне на думи декларират, че са за евроатлантизма.

Desebg.com припомня, че това лято в 47-то Народно събрание на косъм беше приета много важна поправка в закона за досиетата, с която бе пресечен опита на зависимото „правосъдие“ в лицето на Върховния административен съд да наложи цензура върху процеса на осветяване на агентите на тоталитарните комунистически служби от Комисията по досиетата.

Най-изненадващо ГЕРБ-СДС и ДПС, които до този момент подкрепяха държавната политика, възприета със закона за досиетата от 2006 г., не подкрепиха законопроекта и той успя да мине само с гласовете на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“.

Нито ГЕРБ-СДС, нито ДПС обясниха отстъплението си от тази политика, която изложи на риск огласяването на сътрудниците на ДС и разузнавателните служби на БНА от Комисията по досиетата.

Най-вероятно ГЕРБ-СДС не подкрепиха законопроекта, защото той е на „Демократична България“, с която продължават да са в остри противоречия и взаимни обвинения по всякакви теми.

А ДПС си промени позицията, след като в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред дотича лично председателя на ВАС Георги Чолаков, за да извива ръцете на депутатите да не приемат такава поправка. С отмятането на ДПС пролича явния взаимен интерес между ВАС и партията на Доган. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов