|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Посланик Кабан: Комунистическият режим е в основата на проблемите в България ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 13 Септември 2016 16:36

alt
„Комунистическият режим е в основите на проблемите, с които се сблъсква България и днес. Липсата на разкаяние, осъждане и осмисляне на тоталитарния режим гони младите хора от България”.

Това заяви в лекция пред Атлантическия клуб посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, цитиран от Медиапул.

„Тази липса позволява на избягали банкери и на други, които скоро може също да избягат, да ограбят милиарди... Тази липса позволява на политиците да избират един 33-годишен олигарх за шеф на службите, само защото е верен на един бивш ръководител от Държавна сигурност... Тази липса кара младите българи да напускат страната”, допълни посланик Кабан, очевидно намеквайки за депутата от ДПС Делян Пеевски, който в началото на мандата на правителството Орешарски през 2013 г. за малко не оглави ДАНС.

Мандатът на френския посланик изтече, а през изминалите три години той беше един от най-активните дипломати в България, който не само отдаваше лично почит на жертвите на комунистическата диктатура и участваше в различни граждански инициативи за преосмислянето на режима на БКП, но беше един от най-активните западни дипломати, силно подкрепящ опитите за реформа на съдебната система и открито говорещ за „гнилите ябълки” в нея.

В речта си пред атлантическия клуб той осъди комунистическия режим, като отбеляза, че 9-ти септември 1944 г. е мрачна дата в българската история.

„Авторитарните режими първо се опитват да превземат съдебната власт. Виждаме го в някои съседни държави. Свободните хора се стремят към система, която да гарантира, че конфликтите ще бъдат решавани само по мирен път, с преговори или с помощта на неутрален арбитър – съдия. Това е основната разлика с тоталитарните режими”, коментира Кабан.

„Слабоумието не е голям проблем, стига да не е на власт. Комунизмът като идеология претендира, че ликвидира конфликтите, но не съществува такъв режим, който да налага истината си без насилие”, допълни дипломатът.

Той припомни, че лидери на социалистическата партия са поднесли неотдавна цветя пред паметника на Тодор Живков.

Посланик дьо Кабан коментира още, че отношенията на България с Русия не трябва да се „определят от историята или още по-малко от една подменена или осакатена история”, а от националните интереси.
„Днес няма място за признание по отношение на сегашна Русия, на която не дължите нищо – нито вашата свобода през 1878 г., нито вашето потисничество през 1944 г. Но имате дълг към руските, финландските, полските, украинските, естонските войници, загинали за вас по време на Руско-турската освободителна война”, отбеляза дипломатът.

Той добави, че „не съществува вечна дружба между народи и държави, а отношенията между държавите са основани на интереси, но и на споделени ценности”.
Посланик Кабан коментира и намесата си по случая "Белведере", в който беше направен опит чрез съдебната система да бъде присвоена френска компания. Съдия по делото бе Румяна Ченалова, която той определи, без да назовава името й, като "гнила ябълка".

Той заключи още, че провалът на конституционната реформа е показал, че съпротивата е все още много силна и че лагерът на статуквото е победил отново. Според него засега не вижда риск за евроатлантическата ориентация на страната.
 

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов