|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Кандидатите за титлата „Почетен гражданин” на София казват дали са свързани с ДС ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Неделя, 26 Януари 2014 11:11

alt
Номинираните кандидати за удостояване с почетните звания и отличия на Столична община да декларират, дали са работили за бившата Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Такава промяна в Наредбата за символиката гласува Столичният общинския съвет на заседанието си в четвъртък (23 януари 2014 г.). Предложението е внесено от общинските съветници от „Синята коалиция” Вили Лилков (ДСБ), Атанас Атанасов (ДСБ) и Владимир Кисьов (СДС).

 В декларацията кандидатът за почетно звание или отличие трябва задължително да съобщи дали е имал принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. При подаване на неверни данни Общинският съвет има право да отнема присъденото звание.

Внесената поправка няма лустрационен характер и не означава непременно, че кандидат, който е бил част от комунистическите тоталитарни служби, няма да получи най-високото звание на Столичната община. Целта е при гласуването съветниците да са информирани и за тази част от биографията на кандидата, смятат вносителите.

„Принадлежността на дадено лице към органите на ДС и работата за комунистическите тайни служби е съществен елемент от биографията, който трябва да е известен на Столичния общински съвет”, заяви Вили Лилков.

Единствено групата на БСП в Столичния общински съвет е гласувала против тази промяна в наредбата, но гласовете й не са достатъчни за отхвърляне на поправката.

Преди няколко години Народното събрание прие подобен текст по предложение на депутата от СДС Лъчезар Тошев, с който кандидатите за държавни отличия също бяха задължени да декларират дали са имали принадлежност към комунистическите тайни служби.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов