|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Затвор и глоба за проповядване на комунистическа идеология предлагат депутати ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 09 Март 2016 12:36

alt
Проповядващите националсоциалистическа или комунистическа идеология да подлежат на наказателни санкции – затвор или глоба.

Това предвиждат поправки в Наказателния кодекс (НК), които депутатите Методи Андреев (ГЕРБ), Петър Славов и Мартин Димитров (Реформаторски блок) внесоха със законопроект в Народното събрание с дата 8 март 2016 г.

Още от времето на комунизма в чл. 108 от НК се предвижда затвор или глоба, но за проповядване на фашистка или друга антидемократична идеология.

Депутатите добавят към фашистка и още две идеологии националсоциалистическа и комунистическа, като освен с лишаване от свобода до три години, както НК предвижда в момента, вносителите на законопроекта предлагат нарушителите да бъдат санкционирани с глоба от 3 до 5 хиляди лева (сега глобата е до 5 хиляди лева).

Те предлагат да се създаде нова алинея, която да обхваща носенето, поставянето,  изобразяването или разпространяването на обществени места на знамена, отличителни знаци или символи, свързани с трите антидемократични идеологии, да се наказва с глоба от 500 до 2 хиляди лева.

Народните представители се мотивират, че всяка дефиниция на фашизма е непълна без включването на нацизма (националсоциализма). Те подчертават, че сегашния текст в НК по нищо не се различава от този по времето на комунизма, когато именно по чл. 108 от НК за „фашистка” дейност са осъдени стотици военни, интелектуалци „бивши хора”.

„Актуализирането на чл. 108 от НК е крайно необходимо и поради факта, че със закон от 2000 г. комунистическият режим в България е обявен за престъпен”, посочват в мотивите си вносителите.

Депутатите припомнят и редицата международни актове, които България е подкрепила за необходимостта от осъждане на тоталитарните режими на ХХ век – фашизма, националсоциализма и комунизма (изтегли законопроекта – ТУК).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов