|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Депутат към президента Радев: Водим битки с миналото, за да развенчаваме митовете на комунизма ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Неделя, 22 Януари 2017 11:03

alt
„Водим битки с миналото, не да създаваме фалшиви герои, а, за да развенчаем историческите митове, създадени от комунистическата идеология”.

Това написа в писмо до президентската институция народният представител Методи Андреев (ГЕРБ), с което мотивира отказа си да присъства на днешната церемония по встъпването в длъжност на новия държавен глава Румен Радев въпреки официално изпратената му покана.

Андреев е председател на Комисията по досиетата (2001-2002) и е един от най- активите депутати с последователни законодателни инициативи в 43-то Народно събрание за преосмисляне на тоталитарното комунистическо минало и прекъсване на влиянието му върху българското общество.

В писмото, с копие от което разполага и desebg.com, се съдържат мотивите за отказа депутатът да даде своя кредит на доверие на новия президент.

Тези мотивите са свързани именно с оценката и отношението, което Румен Радев изрази в първата си реч след полагането на клетва в парламента в четвъртък. Тогава той заяви:

„У нас все още има политици, които водят битки с миналото – близкото и далечното. Тези битки раждат фалшиви герои. Бизнесът с миналото е част от безпътицата.”

„Тази позиция е в основата на неговата ценностна безпътица на политик. Именно неизучената и неразбрана от нас българите далечна и близка наша история, ненаправените изводи и заключения за това какво беше комунистическата диктатура и нейните рецидиви в съвременна България са едни от основните причини за неуспешния за много от нас преход и за деградацията на много от нашите изконни български ценности”, посочва в писмото си депутатът Андреев.

Той подчертава, че това е причината „ много от нас да водят битки с миналото, които, за съжаление, се превръщат в кошмарно настояще”.

„Именно това кошмарно настояще, изразяващо се в установения у нас олигархично-мафиотски модел, е основната причина за безпътицата за много честни и предприемчиви български граждани”, е категоричен Андреев.

„Затова ние водим битки с миналото, но не да създаваме фалшиви герои, а за да развенчаем историческите митове за вече създадените от комунистическата идеология такива митове”, се посочва още в писмото.

То завършва с думите на депутата, че навярно на новия президент не е известна мисълта на Джордж Сантаяна, че народ, който забравя историята, е обречен да я повтаря.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов