|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Гафът с „народния съд” взе поста на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Февруари 2018 12:21

alt

Мнозинството в 44-то Народно събрание гласува днес оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов (БСП) заради неговото авторство на циничната оценка в декларация на БСП, че „народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”, предизвикала политически скандал миналата седмица.

„За” оставката гласуваха 110 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”, а „против” бяха 71 депутати.

В мотивите за освобождаването му от ГЕРБ откроиха следните нарушения, извършени от Жаблянов в качеството му на зам.-председател на парламента.

Първото е от 18 януари 2018 г., когато бе  ратифицирането на Договора за добросъседство с Македония, определен от Жаблянов като „недоносче“.

На второ място той не зачете авторитета на Народното събрание на 1 февруари, когато  в Деня за признателност и почит на жертвите на тоталитарния комунистически режим крещя в пленарната зала в опит да възпрепятства едноминутното мълчание, което депутатите отдадоха.

На трето място е гафът с циничната му оценка за т. нар. съд, която той е написал в декларацията на БСП против провеждането на Луков марш от 13 февруари 2018 г., след което на „Позитано” 20 редактираха текста, премахвайки въпросното определение.

Преди да се гласува оставката му Жаблянов обвини мнозинството, че дори „народния съд” не е работил с подобни мотиви, опитвайки се да се изкара жертва, макар подобно сравнение е просто немислимо.

„Със съжаление отбелязвам, че 28 години от демократичното управление на България, е един проспан, пропуснат период за българската десница. Един период, в който българската десница е готова във всеки един момент да се фашизира, но не и демократизира”, заяви разпалено социалистът.

По думите му мотивите, с които е поискана оставката му от ГЕРБ, са „политически произвол, фактологическо слабоумие и политическо безсилие”.

Не можело да му се търси сметка, защото бил избран от БСП за зам.-председател на Народното събрание.

Председателят на БСП Корнелия Нинова го защити, заплашвайки, че случаят ще бъде отнесен до Конституционния съд и до Европейския съд по правата на човека в Страсбург. След това тя даде знак на депутатите социалисти да напуснат дебата за оставката на Жаблянов.

„Ако това, което чухме в продължение на 25 минути тук, не е комунистическа тирада и болшевизация на БСП, и Валери Жаблянов не е дървена комунистическа глава, аз се извинявам“, заяви от парламентарната трибуна народният представител от ГЕРБ Владимир Тошев.

Той обясни, че неговият баща е  лежал 22 месеца в лагера „Белене”, осъден от дядото или чичото на Жаблянов.

„6 вола, 4 коня и 62 овци е продал дядо ми, за да откупи баща ми от „Белене”, за да излезе жив и да ме има мен на този свят”, допълни Тошев.

Бившият председател на парламента Димитър Главчев призова Корнелия Нинова и БСП да имат малко срам, заради сравнението между правилника на парламента и незаконно издадените от „народния съд” присъди през 1945 г.

„Председателят и зам.-председателите на Народното събрание представляват парламента и трябва да бъдат обединителите. Когато  се внасят разделителни линии, когато в качеството на зам.-председател на парламента се говори по този начин, това руши авторитета на парламента.”, заяви председателят на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му обидно е самото поведение на Жаблянов, който се е държал като номиниран за председател на БСП. „Подобна реч е допустима да бъде произнесена на пленум на БСП и това може е да се мисли като заявка за председател на партията”, коментира Цветанов.

„Преди да излезе на трибуната на Народното събрание, г-н Жеблянов, трябваше да се извини на хората от съюза на репресираните. Болното е, че той се държа назидателно, с приповдигнат тон, или както казват някои – арогантно. БСП трябваше да бъде много по-смирено,  защото те единствено искат да провокират скандали, за да се отклоним от европейското ни бъдеще”, добави още Цветанов и заключи, че БСП „искат да ниглежираме това, което е било по времето на комунизма, но ние няма да го позволим”.

Той се обърна към представителите на съюза на репресираните, които бяха в пленарната зала и заяви, че те имат пълната подкрепа на ГЕРБ.

От ДПС обявиха, че няма да участват в дебата, защото нямало правни основания за оставката на Жаблянов.

„ДПС осъжда „народния съд”. Ние заявяваме категорично, че не можем да се съгласим с личната оценка на Валери Жаблянов”, заяви същевременно от името на движението Йордан Цонев.

Още преди да се гласува оставката на Жаблянов от БСП заплашиха, че ако бъде освободен на негово място те няма да предлагат нов зам.-председател на парламента.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов