|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Връщането на имената, отнети при „възродителния процес”, ще става по административен път ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 17 Юни 2015 19:41

alt
Връщането на имената, сменени насилствено по време на „възродителния процес”,  ще се извършва по улеснена административна процедура, а не както е в момента – по съдебен път.

Това прие Народното събрание днес, одобрявайки на първо четене промяна в Закона за гражданската регистрация, предложена от ДПС. Движението за права и свободи продължава практиката на СДС да предлага законопроекти, важни за декомунизацията и възстановяване на отнети при комунистическия режим права, когато е в опозиция, но не и когато е в управлението на страната.

Независимо от тази колитическа конюнктура настоящият законопроект има изгледи да бъде приет.

Седмица преди днешното му разглеждане от парламента лидерът на ДПС Лютви Местан анонсира, че движението ще подкрепи законопроекта за премахване на давността на престъпленията по време на комунистическия режим (включително и при „възродителния процес”), който беше неотдавна внесен от група депутати от ГЕРБ, начело с Методи Андреев, както и от депутати от Реформаторския блок.

По време на дебатите лидерът на ДПС Лютви Местан уточни, че между първо и второ четене ще предложат само следните две предложения – административно да бъдат възстановени имената на починалите, а за всички останали резултатът да бъде от лична воля, но отново по административен път, а не по съдебен.

„С това предложение ДПС цели възстановяването на елементарна справедливост с имената на починалите по време на "възродителния процес”, коментира Местан.

През декември 1989 г., предприетата насилствена асимилация от БКП на мюсюлманското малцинство в НРБ по време на управлението на Тодор Живков, е отменена от новия състав на Политбюро на ЦК на БКП, начело на който е Петър Младенов, дългогодишен външен министър, защитавал „възродителния процес” в това си качество.

Въпреки отвяната му на практика и днес мюсюлманите в България трябва да водят продължаващи с години съдебни процедури, за да им бъде възстановено истинското име. Това важи и за хиляди изселници в Турция, жертви на принудителното изселване през лятото на 1989 г., предприето от комунистическия режим като ответна реакция на мирните майски протести на турците за зачитане на основните им човешки права, брутално нарушени с „възродителния процес”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов