|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Парламентът прие облекчение при пенсионирането на репресирани при комунистическия режим с непълен стаж ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 19 Януари 2023 19:16

alt

 

Парламентът прие в четвъртък (19 януари 2023 г.) на второ четене промяна в Кодекса за социално осигуряване, с което казармата и годините на политическа репресия ще се признават за действителен стаж за пенсия.

На практика това означава, че пенсия за осигурителен стаж и възраст ще може да се получава и при по-малко от досегашното минимално изискване от 15 години изработен стаж.

За действителен стаж вече ще се зачита периодът на наборна или мирновременна алтернативна служба, както и периодите на политическа репресия по закона за реабилитация на репресираните.

Във втората категория влизат периодите, в които репресираните са били в затвори, лагери и места за задържане, а също така и времето, през което лицата, навършили 16 г. не са работили, когато са били интернирани, изселвани и заселвани, както и периодите, в които са били въдворявани в трудововъзпитателни общежития, лагери и други подобни места, както и принудително трудово мобилизирани.

продължава>
 
Да пише: Комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Събота, 03 Декември 2022 13:57

alt

 

Депутати от ГЕРБ-СДС внесоха в парламента законопроект, с който предлагат на важни обществени места да бъде отбелязано по подобаващ начин, че комунистическият режим и БКП са обявени за престъпни със закон.

Предложението за законодателната промяна се предвижда да бъде направено именно в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен, приет през 2000 г.

Предложеният текст гласи:
„На фасадите или на видно място във всички обществени сгради, в които се помещават държавни органи, териториалните им звена, органите на местно самоуправление, културни институции, образователни центрове, училища и университети, да се поставят надписи със следното съдържание: „Комунистическият режим в България (9 септември 1944 – 10 ноември 1989 г.) и дейността на БКП са обявени за престъпни със закон, приет от 38-то Народно събрание“.

Предложено и създаването на нов законов текст, който да задължи всички власти да премахнат „символите на комунизма и преодоляването на опитите за неговата реабилитация“.

продължава>
 
Внесен е законопроект за забрана на комунистическите символи ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Ноември 2022 17:04

 

alt

 

Петнадесет депутати от „Демократична България“, сред които Мартин Димитров и Атанас Славов, са внесли законопроект за премахване на комунистическите символи в страната, показва справка в сайта на парламента.

Законодателната инициатива представлява поправка в Закона за обявяване на комунистическия режим за престъпен.

С нея се създава нова разпоредба, която гласи:

„Държавните органи, техните териториални звена, органите на местното самоуправление и местната администрация, и публичноправните организации предприемат необходимите действия за привеждането на състоянието на предоставените им за управление институции и територии в съответствие с този закон, като са длъжни да премахват от публичните места собствените им или намиращи се в тяхно държане символи, включително лозунги, надписи, знаци, фотоси и всякакви други обекти от комунистическия режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. или такива в негова възхвала, или във възхвала на организациите по чл. 1 [БКП, БРП (к)] и лицата по чл. 2 [ръководствата и ръководните дейци на БКП]“.

продължава>
 
В Естония премахват всички съветски военни паметници ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 05 Август 2022 13:29

alt

 

Правителството на Естония е решило да премахне от публичното пространство всички съветски военни паметници, съобщи на пресконференция премиерът на страната Кая Калас.

По думите ѝ, те са между 200 и 400. „Важно е да подчертаем нещо, което казах и на 9 май: никой не е забранил да се почита паметта на загиналите. Но това трябва да се прави там, където е подходящото място, тоест, на гробището, където това може да се направи със запазване на достойнство. Танкът е оръдие за убийство, това не е обект на паметта“, заяви Калас.

продължава>
 
Гафът с „народния съд” взе поста на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Христо Христов   
Сряда, 21 Февруари 2018 12:21

alt

Мнозинството в 44-то Народно събрание гласува днес оставката на зам.-председателя на парламента Валери Жаблянов (БСП) заради неговото авторство на циничната оценка в декларация на БСП, че „народният съд е необходимо и неизбежно военновременно правосъдие”, предизвикала политически скандал миналата седмица.

„За” оставката гласуваха 110 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и „Воля”, а „против” бяха 71 депутати.

В мотивите за освобождаването му от ГЕРБ откроиха следните нарушения, извършени от Жаблянов в качеството му на зам.-председател на парламента.

Първото е от 18 януари 2018 г., когато бе  ратифицирането на Договора за добросъседство с Македония, определен от Жаблянов като „недоносче“.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 Следваща > Край >>

Страница 1 от 6
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов