|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
„Правосъдие“ по български: 850 000 преименувани, 360 000 изселени при „възродителния процес“ и 0 осъдени виновни лица ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Съдебни процеси
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 09 Март 2024 13:20

alt

 

„Говорим за 850 000 преименувани, 360 000 изселени и 0 осъдени виновни лица“. Това заяви историкът Георги Михайлов от фондация „Истина и памет“ в предаването „Честно казано“ с Люба Кулезич по телевизия Евроком в четвъртък (7 март 2024 г.).

Водещата го бе поканила в студиото заедно с журналиста Стойко Стоянов – главен редактор на сайта Faktor.bg, за да коментират новината, че прокуратурата е унищожила информация за водените в страната след 1989 г. дела за престъпления, извършени по време на „възродителния процес“ (1985-1989).

продължава>
 
„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ отсвириха Васил Терзиев ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Лустрация
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 26 Октомври 2023 12:03

alt

 

Четири месеца след като Васил Терзиев публично направи предложение да бъде приет закон за лустрацията нито една политическа сила, включително и издигналите го като кандидат за кмет на София „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“, не дадоха знак, че са взели на сериозно призива му, показа проверка на desebg.com.

На 2 юли 2023 г. по Би Ти Ви, непосредствено след като кандидатурата му за кмет беше издигната, Васил Терзиев заяви:

„Постоянно се замита темата за службите, за репресивния апарат, и за да го решим аз апелирам към нашите политици да направят отговорното нещо – да приемат закон за лустрацията.“

продължава>
 
В Пловдив няма кой да поиска демонтирането на „Альоша“, прославящ съветската армия окупаторка ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Декомунизация
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 26 Август 2023 21:00

alt

 

Докато в София общественият натиск за демонтирането на монумента на окупационната червена армия (МОЧА) принуди местната власт да започне стъпки за премахването му (макар опитите за протакане, б. ред.), в Пловдив се оказа, че няма нито обществен натиск, нито предложение от представителите на местната власт за демонтирането на тамошния тоталитарен монумент, известен като „Альоша“, прославящ като „освободителка“ червената армия окупаторка.

Това стана ясно след разменени публични позиции между областния управител на Пловдив инж. Илия Зюмбилев и кмета на града Здравко Димитров през последните дни.

Неотдавна неправителствената организация Атлантически съвет на България поиска с открита позиция новият областен управител на Пловдив Илия Зюмбилев (БЗНС) да предприеме необходимото за демонтирането на монумента, издигнат през 1957 г. на хълма Бунарджик в прослава на „непобедимата съветската армия освободителка“.

В четвъртък (24 август 2023 г.) инж. Зюмбилев огласи публично, че извършената от Областната управа проверка за статута на „паметника“ и неговата собственост е установила, че никога на монумента не е съставян акт за държавна собственост, нито по отменени във времето разпоредби, нито по действащия Закон за държавната собственост, съобщи marica.bg.

продължава>
 
Германия вече има комисар за жертвите на комунистическата диктатура в бившата ГДР ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Отваряне на архивите на ДС
Написано от Христо Христов   
Събота, 19 Юни 2021 09:51

alt

 

От 17 юни 2021 г. в Германия вече има комисар на жертвите на диктатурата на Германската единна социалистическа партия (ГЕСП – компартия в ГДР в периода 1946-1989 г., б.а.).

Тогава досиетата на източногерманския репресивен апарат (ЩАЗИ) бяха прехвърлени от Федералната служба за архивите на Министерството на Държавна сигурност на бившата Германска демократична република (ГДР) във Федералния архив на Германия.

С този акт приключи мандатът на Роланд Ян –ръководител (2011-2021) на Федералната служба за досиетата на ЩАЗИ.

В същия ден в Германия обаче започна функционирането си напълно нова институция – комисаря за жертвите на тоталитарния комунистически режим в бившата ГДР.

продължава>
 
Пет страни членки на ЕС призоваха за разследване на престъпленията на комунизма, България не е сред тях ПДФ Е-мейл
ДЕКОМУНИЗАЦИЯ - Международно осъждане на комунизма
Написано от Даниел Пенев   
Четвъртък, 25 Август 2016 04:01

alt
По повод Европейския ден в памет на жертвите на тоталитарните режими (23 август) министрите на правосъдието на Естония, Латвия, Литва, Полша и Румъния призоваха за разследване на престъпленията на комунистическите режими, съобщи The Baltic Times.  

Това стана по време на срещата на Съвета на ЕС и на конференция на историци, като тази година двете събития се проведоха в словашката столица Братислава (през 2015 г. срещата на министрите беше в естонската столица Талин).

Министрите излязоха с общо изявление, в което критикуват страните, чиито управляващи се гордеят с бившия Съветски съюз и извършените от него престъпления и подклаждат екстремизъм и престъпления на омразата през интернет или като подкрепят крайни политически партии.

Подобни действия са недопустими, когато се почита паметта на загиналите и пострадалите в резултат на терора, провеждан от комунистическите режими, подчертават министрите.

Според тях страните членки на ЕС трябва заедно да осъдят престъпленията на комунистическите режими. Ако не предприеме действия в тази посока, ЕС ще създаде условия, в които ще се появят пропуски в историческите познания на европейските граждани. Това пък може да доведе до взимането на решения, които да отслабят мира и единството в Европа, отбелязват още министрите.

продължава>
 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

Страница 1 от 15
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов