|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Излезе разширена версия на сборника „Държавна сигурност – политическа полиция” ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Петък, 06 Април 2012 15:19

Комисията по досиетата издаде разширен електронен вариант (DVD) на документалният сборник „Държавна сигурност – политическа полиция”.

За разлика от хартиеното издание, където са включени 61 фототипно отпечатани документи в DVD-то са включени общо 231 документи от структурите на ДС, които са натоварени с преследването на лица единствено по политически причини в периода 9 септември 1944 г. – декември 1985 г.

Става въпрос както за Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия (1967-1990), така и неговите предшественици Трето секретно политическо управление за борба с контрареволюцията (1952-1961), І отдел на дирекция „Държавна сигурност” (1947-1952) и отделение „А” на отдел „Държавна сигурност (1945-1947).

Включени са документи до края на 1985 г., тъй като след тази година Шесто управление на ДС не са предавали материали в архива на Държавна сигурност, а през 1990 г. голяма част от тях са унищожени от оперативните работници по места.

DVD-то съдържа описание за ползването му, както и списък на архивните документи на български и на английски език.

Продуктът е реализирал от досегашният зам.-председател на комисията по досиетата Орхан Исмаилов и изследователите Момчил Методиев и Христо Христов.

За разлика от хартиеното издание тук са включени и документи, които осветляват дейността на политическото преследване и по места в страната от различните структури на ДС.

.

Особен интерес представляват строго секретните доклади на Окръжните управления на МВР в страната до Шесто управление на ДС относно борбата на Държавна сигурност срещу идеологическата диверсия на противника за създаване на подполие и легална опозиция в страната от 1979 г.

Електронният вариант на документалният сборник, посветен на политическите репресии, извършвани от ДС срещу интелигенцията, духовенството, младежта и селяните, е подготвен така, че дава възможност всеки от 230-те документа в него да се ползва мултифункционално във формат jpeg.

От всички 9 сборници подобно лесно за медиите и изследователите ползване на архивните документи е представено само в DVD-та на сборниците „Държавна сигурност – структура и основни документи” (№2) и „Военното разузнаване при комунизма” (№9) чиято премиера беше в понеделник.

Разширеният електронен вариант на „Държавна сигурност – политическа полиция” се разпространява безплатно. Най-лесно може да бъде намерен в комисията по досиетата на ул. „Врабча” 2 в столицата.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов