|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Пражката пролет или защо България не е Чехия ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 14 Март 2012 18:53

Широка дискусия за значението на събитията от 1968 г. в Чехословакия, отзвукът в България и реакцията на комунистическата власт се състоя по време на премиерата на документалния сборник на комисията по досиетата „Пражката пролет и Държавна сигурност”, провела се в СУ „Св. Климент Охридски”.

За разлика от традиционното представяне при предишни издания на комисията, този път организаторите изненадаха публиката с участието на писателите и общественици, съвременици на военната интервенция през 1968 г. в Чехословакия. „Някои от тях като писателите Марко Ганчев и Георги Мишев присъстват с достойните си позиции в част от документите, включени в сборника”, посочи Тодор Трифонов, член на комисията и един от екипа, реализирал документалното издание.

При откриването на премиерата председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов отбеляза, че въпреки кризата независимият държавен орган отделя сили и средства, за издаването на документални сборници, с които да популязира документите на Държавна сигурност. „През последните две години и половина ние успяхме да развием изследователската дейност. Темата Пражката пролет е една изключително важна, защото е един от примерите в бившия Източен блок за борбата за демокрация. Целта му е да направи по-достъпни документите в архивите на ДС за събитията през горещото лятото на 1968 г. в Чехословакия”, заяви той. Костадинов посочи, че до края на мандата на комисията в началото на април 2012 г. ще бъдат представени още два документални сборници, като общият брой на изданията ще стане девет.

.

Историчката Иска Баева, рецензент на сборника за Пражката пролет очерта присъствието на България в реакциите против съветската инвазия. По думите й това присъствие е чрез прояви на представители на българската интелигенция. То е и в „Задочни репортажи за България” на Георги Марков”, каза тя. Според нея за България лятото на 1968 г. е по-скоро свързано с Младежкия фестивал, проведен в София.

„Един от стремежите ни с колегата Трифонов беше да дадем чрез документите в сборника възможност за колкото се може повече гледни точки”, отбеляза Георги Георгиев, член на комисията по досиетата и един от съставителите на изданието.

Той подчерта, че реформаторите в Чехословакия като д-р Франтишек Кригел и Ото Шик през 1968 г. са направили нещо изключително важно и за сегашното развитие на Чешката република. „Тяхната зрялост да не възприемат Брежневския модел на ограничен суверенитет и разбирането, че само икономическата демокрация и европейската интеграция могат да дадат бъдещето на чешкия народ, дава резултати е днес. Смятам за съвсем нормално, четейки за тези неща, да видим баланса и в нашата страна. Ние имаме инструментална демокрация, но икономическа демокрация е страшно дебалансирана”, заяви Георгиев.

Проф. Петко Тодоров посочи, че чехите са имали късмет с Пражката пролет, защото тя ги е подготвила за това, сега да са в десетката на Европа и да бъдат първата социална държава. „Те успяха да реализират идеите на Пражката пролет. Успяха това, което е казано в едно от агентурните донесения, включени в сборника, не да признаят присъствието на Съветската армия през, а да се примирят с това присъствие и едновременно с това да започнат да работят за система за преминава от централно-планова към пазарна икономика”.

Александър Димитров единственият жив студент, осъден и лежал в затвора за изразено несъгласие с военната инвазия на войските на Варшавския договор разказа са студентската акция през 1968 г., осъществена заедно с колегите си Едуард Генов Мартин Радев.

Писателят Марко Ганчев определи сборникът като увлекателно четиво. Той припомни как дни след нахлуването на 21 август 1968 г. в Чехословакия Тодор Живков се появил в станцията на писателите във Варна и публично осъдил активността на чешката интелигенция.

Писателят Георги Мишев поздрави комисията за издаването на документалния сборник. По думите му неговото съдържание съдържа важни документи, които дават повод за преосмислянето на мястото на България и на нейната интелигенция.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов