|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нов сборник на комисията по досиетата разкрива контрола на ДС върху младите хора при комунизма ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Понеделник, 13 Февруари 2012 15:02

Докато лобито на бившата Държавна сигурност се опитва да сложи прът в процеса на отварянето на досиетата с атаката срещу закона за досиетата в Конституционния съд, комисията с председател Евтим Костадинов отговори с обществено промотиране на поредния документален сборник, осветляващ неизвестни до момента архиви на репресивния апарат на БКП за дейността й срещу образованието.

Студенти, университетски преподаватели и граждани изпълниха в понеделник зала №1 на Софийския университет „Св. Климент Охридски” на премиерата на най-новия сборник на комисията по досиетата озаглавен „Държавна сигурност и образованието” 1944-1989 г. Както сайтът Държавна сигурност.com писа в събота шестото по ред документално издание от поредицата „Из архивите на ДС”.

Сред гостите бяха председателят на Държавна агенция архиви” Мартин Иванов, заместникът му Бойко Киряков, директорът на Националния център за изследване на общественото мнение Лидия Йорданова, историците Михаил Груев, Тодор Попнеделев, Евгения Калинова, членове на комисията по досиетата и др.

Съдържанието на сборника обуславя и проявения интерес към него. Това е първият опит за документално систематизиране на важни документи от архивите на ДС, свързани с образованието.

.

 

„Изследването обозначава една от дейностите на ДС да наблюдава и следи младите хора – от учениците до студентите, както и преподавателите във висшето образование. Това е сфера, която ще заинтересува не само съвременните изследователи, но и ще бъде интересна и поучителна за цялото общество какво е било отношението и задачите на ДС спрямо младите хора”, заяви председателят на комисията Евтим Костадинов.

По думите на зам.-председателя на комисията по досиетата Орхан Исмаилов, който е ръководител на проекта, още в първите години след 9 септември 1944 г. е създадена структура в в ДС, която да следи образованието. Според него през всичките години ДС е стремяла да има контрол върху проявите на младежите – ученици и студенти, а също така и на преподавателите, тъй като те са представители на онази част от обществото, свързана с интелигенцията и стремежа към свободно изразяване на мисли и позиции.

Той отбеляза, че със създаването на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през 1967 г. практически се засилва наблюдението върху хората в образованието.

„Ролята на Държавна сигурност в сферата на образованието е много осезаема. Тя се занимава не с образованието като учебен процес, а предимно с хората, които работят в нея”, посочи историкът Румяна Маринова-Христиди, съставител на сборника заедно с Исмаилов.
По думите й документите показват, че център на най-силните „вражески прояви” според ДС, е именно Софийския университет.

В сборника са включени 60 архивни документи, а електронният вариант съдържа още 63 документи.  Той се разпространява безплатно от комисията по досиетата с информационна цел, а електронният вариант може да бъде изтеглен от страницата на независимия държавен орган (comdos.bg).

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов