|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата представя тритомник за Държавна сигурност и икономиката при режима на БКП ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Събота, 15 Януари 2022 16:20

alt

 

На 19 януари 2022 г., сряда, от 17 ч. в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ Комисията по досиетата ще представи тритомното издание „Държавна сигурност и българската икономика 1944-1991“.

Премиерата на документалния сборник, състоящ се от три части (три тома), е дългоочаквана, тъй като публичното представяне на фототипното издание бе отлагано неколкократно през последните две години заради ограниченията, наложени от пандемията с коронавируса.

Поради продължаващата усложнена епидемиологична обстановка и мерките за сигурност, събитието ще бъде се състои онлайн и ще може да бъде проследено в Youtube –

https://youtu.be/YKuqj5_IbFU

Темата за икономическото състояние по време на тоталитарния комунистическия режим е една от пропогандните митологии за истината за диктатурата, продължени и след краха на тоталитарната диктатура през 1989 г.

Архивните документи в тритомния сборник дават панорамна картина за икономиката при соца през дейността на тоталитарните служби от репресивния апарат на БКП, както и ролята, която компартията им възложила.

В свое изказване за случващото се през годините, министърът на вътрешните работи ген. Атанас Семерджиев (декември 1989 – август 1990 г.) очертава тази роля, а именно да се обхване „необятното“ и от позицията на силата да се направи опит да се разрешат недъзите на командно-административната система.

Според ген. Семерджиев органите на МВР-ДС са превърнати образно в „настойници, а в много случаи в патерици на едни или други структури“.

Архивните документи разкриват, че през тоталитарния период по линия на икономиката от Държавна сигурност се изисква да осигурят условия за провеждане на политиката на БКП – „органите на ДС и задачите, които те решават в това направление винаги са били и сега са функция на партийните решения“.

От тях се изисква да търсят и придобиват информация за причините за преките и косвените загуби за България в стойностно или друго изражение.

В средата на 1989 г., при новите условия на принципа на самоуправление, вътрешният министър акцентира на спешната необходимост от усъвършенстване на нормативната уредба тъй като в момента страната е оставена като „разградена мандра“.

Българската икономика се намира във все по-задълбочаваща се криза, която ще доведе до влошаване на социално-политическия климат.

Тритомникът „Държавна сигурност и българската икономика 1944–1991 г.“ съдържа общо 260 документа, подредени по хронологичен принцип. Подбраните документи основно са от фондовете на служебния архив на МВР, както и запазени от унищожение литерни дела от Центъра и от областните дирекции на МВР.

Модератор и лектор на събитието ще бъде Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата

В събитието участие ще вземат доц. Красен Станчев и проф. Вили Лилков

„Светът в икономическите представи на ДС“ е темата на доц. Красен Станчев.

В дискусията ще бъде представен и проекта на проф. Вили Лилков „Стопанските абсурди на комунизма“ изграден върху документи от архива на Комисията по досиетата.

Събитието ще завърши с прожекцията на филма „Забравената бедност на социализма“ на БЛО и ЕКИП.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов