|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата отново при младите и учените в страната с нови документални сборници ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Вторник, 26 Октомври 2021 12:18

 

alt

 

Макар и условията на продължаваща пандемия от ковид-19 Комисията по досиетата продължава с усилията да представя своята изследователска дейност, като нейната цел са студентите и учените извън столицата.

Утре, 27 октомври 2021 г., сряда, независимият държавен орган, натоварен с държавната политика по популяризирането на архивните на Държавна сигурност, ще проведе дискусия и представянето на два от новите си документални сборници пред студенти и преподаватели в Благоевград.

Събитието е организирано съвместно с Правно-историческият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Департамент ,,История и цивилизация“ на Американски университет в Благоевград.

То ще се проведе от 10.30 ч. в УК 6, Зала № 313, ет. 3. в Правно-историческия факултет при спазване на противоепидемичните мерки.

Дискусията и премиерата на сборниците ще може да се проследят онлайн чрез електронната системата „BIG BLUE BUTTON“ и ще се излъчва директно в канала на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград на следния линк: https://www.youtube.com/channel/UCNrSATksqFlH0xkCAGp7Avw

Модератор на събитието е проф. Веселин Вучков, ръководител на департамент „Право“ в Нов български университет, а в него участие ще вземат председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов и членове на независимия държавен орган.

Приветствия ще бъдат отправени от ректора на Югозападния университет „Неофит Рилски“ - Благоевград проф. д-р Борислав Юруков и от ръководителя на Департамент ,,История и цивилизация‘‘ на Американски университет в България - проф. д-р Маркус Вийн.

В рамките на събитието ще бъдат представени следните два нови документални сборника на Комисията:
„Държавна сигурност и анархистите в България (1944-1991)“, представени от члена на Комисията Екатерина Бончева и от Красимир Кръстев – главен експерт в Комисията и съставител на документалното фототипно издание.
„Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“, представен от члена на Комисията Ваня Жекова, проф. д-р Милен Куманов и от главния експерт в Комисията Красимир Кръстев – съставител на сборника.

Сайтът desebg.com ще проследи и отрази събитието.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов