|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата отново привлече вниманието на студенти и преподаватели ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Петък, 28 Май 2021 14:04

alt

 

След 8-месечни ограничения на публичните си изяви заради пандемията, причинена от китайския комунистически вирус (ковид-19), Комисията по досиетата отново привлече вниманието на студенти, преподаватели, изследователи и граждани.

Това стана днес в Нов български университет (от два дни в него вече се провеждат присъствени занятия), където независимият държавен орган, натоварен с разкриването на сътрудниците на Държавна сигурност, представи един от своите нови документални сборници.

Премиерата се състоя при голям интерес от страна на публиката, като същевременно представянето се излъчваше и онлайн.

Документалното фототипно издание е под заглавието „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)“  се промотира в партньорство с Департамент „Право“ на НБУ  като част от Общоуниверситетски семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ“, който се организира от правния департамент на висшето учебно заведение.

 

alt

 

Изданието „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)“ съдържа архивни материали на Държавна сигурност, разкриващи интереса на репресивния апарат на  посветен на бежанските лагери на Запад, през които са преминавали бегълците от комунистическия режим в НРБ.

В началото на премиерата модераторът на събитието юристът проф. Веселин Вучков отбеляза, че Общоуниверситетският семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ“ е изключително качествен и в него активно се включват университетските преподаватели.

Вучков, приветства председателят и членовете на Комисията по досиетата. Той отлично познава работата ѝ, тъй като през 2009-2013 г. бе зам.-министър на вътрешните работи и бе натоварен от тогавашният министър Цветан Цветанов за предаването на най-големия масив от архивни документи на ДС, съхраняващ се дотогава в МВР, на Комисията.

Думата бе дадена на председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов благодари на проф. Екатерина Михайлова, ръководител на Департамент „Право“ в НБУ за отправената покана за представяне на новото документално издание.

Костадинов представи и дейността на Комисията, която ръководи от създаването ѝ през 2007 г. Той се спря на трудното начало, както и на натискът, който е оказван върху независимия орган за разкриване на досиетата.

 

alt

 

Председателят се спря и на създаването на модерното архивохранилище в гр. Банкя, в което вече се съхраняват над 1,5 милиона архивни единици – документи на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА.

Конкретно за сборника „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)“ говори Марко Цветков, старши експерти в отдел „Изследване и публичност на архивите“ на Комисията по досиетата.

Той се спря на терминологията на тоталитарния режим на БКП, с която той е назовавал бегълците зад граница, като всички са били поставяни под общия знаменател „изменници на родината“.

Цветков разказа за бежанските лагери в Италия, Гърция, Турция, като определи тези в тогавашната Германска федерална република (Западна Германия) като „обетована земя“, към която се стремели повечето бегълци от НРБ. Друг лагер, в който условията са били несравнимо по-добри от тези в Гърция и Турция е лагерът за бежанци в Швеция.

Членът на Комисията по досиетата Екатерина Бончева посочи, че целта на ДС по бежанските лагери е била да прониква в тях с своя агентура и да извършва саботажи.

„Това обаче е един неуспял проект, защото основните цели не са били изпълнени“, заключи тя.

В последвалата дискусия участваха студенти и изследователи, сред които Момчил Методиев и Йордан Баев.

Както и останалите документални сборници (хартиени издания) и този се разпространяват безплатно, а неговия разширен електронен вариант (dvd) се очаква да бъде качен на сайта на Комисията по досиетата.

 

alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов