|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Комисията по досиетата възобновява представянето на изследователската си дейност с нов сборник от архивите на ДС ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Вторник, 25 Май 2021 15:10

alt

 

След продължителната пандемия от ковид-19 и наложените ограничителни мерки за публични прояви Комисията по досиетата подновява представянето на своята изследователска дейност с представянето на нов документален сборник с документи от архивите на Държавна сигурност, посветен на бежанските лагери на Запад, през които са преминавали бегълците от комунистическия режим в НРБ.

Премиерата ще се състои на 28 май 2021 г., петък, от 11.20 часа, в Аулата на Корпус 1 на Нов български университет в София.

Документалното фототипно издание под заглавието „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад (1944-1991)“  ще се представи в партньорство с Департамент „Право“ на НБУ.

Представянето пред студенти е  част от Общоуниверситетски семинар „Българска памет и съвест за тоталитарната държава – исторически и юридически разказ“ – организирано от Департамент „Право“ на НБУ.

Модератор на събитието ще бъде проф. д-р Веселин Вучков, а в него ще вземат участие Евтим Костадинов – председател на Комисията по досиетата, Екатерина Бончева – член на Комисията и преподавателите в университета проф. д-р Екатерина Михайлова и проф. Райна Николова.

Документалният сборник „Държавна сигурност и бежанските лагери на Запад 1944–1991 г.“ е 53-то  издание от поредицата „Из архивите на ДС“,

Предложената тема представлява несъмнен обществен и изследователски интерес, особено сега, когато Европа се опитва да намери отговори на най-тежката бежанска криза от Втората световна война насам.

Публикуваните документи дават възможност за бежанските лагери, през които са преминавали бегълците от комунистическия режим в България.

Сборникът съдържа документи за бежанските лагери в Гърция, Турция, Италия, Австрия, Федерална република Германия, както и в Швеция.

Последната публична проява на Комисията по досиетата бе през септември 2020 г., когато тя представи в София изложбата „Десталинизацията дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)“.


alt

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов