|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Днес БНТ излъчва документален филм за трудното отваряне на досиетата на Държавна сигурност ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 29 Юни 2019 09:28

alt
Днес, 29 юни 2019 г., от 16.50 ч. БНТ1 ще излъчи документалния филм „Комисията по досиетата и отварянето на архивите на Държавна сигурност”.

40-минутната документална лента за първи път проследява трудния път, по който обществото стигна едва 16 години след началото на прехода до отваряне на архивите на тоталитарните комунистически служби с приетия с политически консенсус в края на 2006 г. закон за досиетата, който действа и към момента въпреки многобройните опити на БСП и мрежата на различни бивши щатни служители на ДС да бъде отменен, а Комисията по досиетата закрита.

Филмът проследява и мащабната дейност на независимия държавен орган с председател Евтим Костадинов, който през последните 12 години успя да разкрие над 13 000 сътрудници на ДС или разузнавателните служби на БНА.

През последните няколко години съществува негласна цензура в повечето медии върху дейността на Комисията, която се оказа трън в очите на много хора и стореното от нея остава малко познато за българското общество.

Във филма са интервюирани близо 15 души, както от самата Комисия, така и от средите на изследователите и историците, жертвите на комунистическия режим, както и общественици, магистрати политици, допринесли процесът на отварянето на архивите на ДС и разузнавателните служби на БНА.  

Документалната лента  е първата по рода си, чрез която зрителят може да надникне зад процеса на отварянето на досиетата. Тя е заснета с образователна цел и Комисията по досиета вече я представя в различни населени места в страната

Софийската премиера на филма се състоя в средата на месец май тази година и вече беше показан пред студенти и университетски преподаватели във филиала на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” в Смолян. Тази седмица предпремиерно беше излъчен и пред обществеността в гр. Ловеч.

Сценарист на филма е разследващият журналист Христо Христов, а режисьор Димитър Коцев – Шошо.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов