|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност ударила най-напред духовните лидери на протестантската църква ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Октомври 2018 16:58

alt
С арестуването на пасторите през 1948 г. и осъждането им на скалъпен съдебен процес през 1949 г. Държавна сигурност е започнала разправата с различните вероизповедания, изпълнявайки политиката на БКП за създаване на атеистична държава.

Това стана ясно по време на премиерата на новия документален сборник на Комисията по досиетата „Държавна сигурност и вероизповеданията” – част ІІІ – „Протестантска църква и религиозни секти”, който се състоя днес (10 октомври 2018 г.) в Литературно-художествения музей „Чудомир” в гр. Казанлък.

С него държавният орган за разкриване на сътрудниците на тоталитарните комунистически служби продължи политиката си за популяризиране на документите на Държавна сигурност в страната.

 

alt

 

Предните две части на тритомния сборник за преследването на Българската православна църква, католиците и мюсюлманското вероизповедание бяха също представени извън София – в гр. Белене и Велико Търново.

Специално за премиерата в Казанлък бяха дошли секретарят на Комисията Мариана Даракчиева и членовете Екатерина Бончева и Георги Пангаров.

„Какво е общото между трите части на сборника „Държавна сигурност и вероизповеданията”, отнасящи се до БПЦ, Католическата църква, до мюсюлманското вероизповедание и в последния том до претестантите? Общото е това, че във всяко едно вероизповедание Държавна сигурност вижда врагове на „народната власт”, заяви Екатерина Бончева.

Тя отбеляза, че с изключение на БПЦ всички останали деноминации са смятани от ДС като проводници на чужди разузнавания.

Бончева не пропусна да подчертае, че преследването на различните вероизповедания е извършвано от репресивния апарат на БКП със санкция на самата партия.

 

alt

 

„Новият сборник съдържа документи на ДС за преследването на над 10 протестантски деноминации, както и на 7 други организации, които ДС е определяла като секти”, посочи още Екатерина Бончева.

Красимир Кръстев, старши експерт в Комисията по досиетата, който е работил върху съставянето на сборника представи подробна презентация за репресивната роля на ДС върху протестантите в България.

„По справка на ДС от 1948 г. членове на Съюза на обединените евангелските църкви надхвърля 20 000 души, като в него не влизат всички евангелисти”, посочи експертът.

По думите му през същата година е открито дело за разработка на съюза, а в документите на ДС е посочено, че евангелистите провеждат „пропаганда по много фин начин”. Те са заподозрени от ДС, че са проводник на американското разузнаване.

 В периода август – декември 1948 г. са арестувани и разпитани 55 протестанти, а на последвалия политически процес, завършил с присъда през март 1949 г. са осъдени четирима пастори на доживотен затвор и множество други сподвижници на 15 години и 10 години затвор.

 

alt

 

След основния процес са проведени други четири по-малки политически процеси. С тях комунистическият режим се разправя с протестантите в България, като не престава да ги следи до рухването на тоталитарната диктатура през 1989 г.

Красимир Кръстев обясни, че първата част на сборника включва документи, отнасящи се за протестантските деноминации, „Славянска мисия”, „Мисия за евангелизиране комунистическите страни”, „Божия църква”, „Адвентисти от седмия ден”, „Адвентисти-реформатори”, „Баптисти”, „Конгрешани”, „Методисти”, „Петдесятна църква” и „Тинчевисти”.

Втората част съдържа  документи за различните секти и религиозни деноминации като „Бяло братство – Дъновисти”, „Устабашев”, „Библията говори”, ИСКОН, „Йеховисти”, „Роза-кръст”, „Мормони” и други.

В последвалата дискусия участие взеха представители на различни вероизповедания, уважили премиерата на новия сборник, а съставителите на новото фототипно издание отговаряха на различни въпроси на публиката.

Документите в новия сборника са общо 155 на брой, а включените в разширения електронен вариант (DVD) – са 248, като подборът е направен от над 490 архивни единици и от над 40 литерни дела, повечето от тях многотомни.

 

alt 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов