|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност и контролът над транспорта ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 16 Юли 2017 18:08

alt

Тази неделя в библиотеката на desebg.com ви представям документалния сборник „Държавна сигурност в структурите на транспорта 1944-1991”.

Фототипното документално издание на Комисията по досиетата е част от изследователската ѝ програма за 2016 г. и излиза под №39 от поредицата „Из архивите на ДС”.

Премиерата на сборника се състоя в края на месец май 2017 г. във Висшето училище по транспорт „Тодор Каблешков” в столицата.

Тема, на която сборникът е посветен, не е изследвана обстойно до момента. Архивните документи дават представа за мястото и значението транспортната система по време на тоталитарното управление на БКП в дейността на Държавна сигурност.

Прави впечатление за ранното създаване на специална структура в ДС за осъществяване на наблюдение и контрол върху транспорта след 9 септември 1944 г. Още през 1946 г. е налице група „Транспорти”, която през следващата година се трансформира в служба „Транспорт” при отделение „Б” на I отдел на ДС.

През 50-те години за транспорта отговаря специален отдел в Трето управление на ДС за борба с контрареволюцията. През следващото десетилетие за транспорта отговаря Второ управление на ДС (контраразузнаването). Отделно в Дирекцията на народната милиция съществува отдел транспортна милиция.

По това време въздушният, наземният и водният транспорт се оформят като три самостоятелни направления, по които ДС работи.

ДС следи и разследва всички транспортни катастрофи, отговаря за предотвратяването на евентуални диверсии в транспорта, а от друга страна следи работещите в този отрасъл за антипартийни настроения и прояви.

Интерес в сборника представляват архивните документи разкриващи мерките на ДС срещу евентуални терористични прояви във въздушния транспорт.

В хартиеното издание са поместени общо 113 архивни документи, а разширения електронен вариант – 172 документи. Както и останалите документални издания на Комисията и това се разпространява безплатно от нея, а електронният му вариант може да бъде изтеглен от страницата на държавната институция в интернет – comdos.bg.

„Държавна сигурност в структурите на транспорта 1944-1991”, Комисия по досиетата, 2016 г., 507 страници.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов