|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Москва спускала задачите на ДС и военното разузнаване как да работят срещу НАТО ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 10 Февруари 2016 14:49

alt
„Без съмнение и Първо главно управление на ДС, и Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА, както всички други органи са били подчинени на общото ръководство на Варшавския договор, командван от СССР”.

С тези думи проф. Йордан Баев от Софийския университет „Св. Климент Охридски” , отговори на въпроса на основателя на desebg.com журналиста Христо Христов дали архивните документи на Първо главно управление (ПГУ) на ДС и Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА (военното разузнаване при комунизма, бел. ред.) са водили самостоятелна политика и дейност.

Това стана по време на премиерата на двата нови сборника на Комисията по досиетата „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО“ и „ПГУ–ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)“. Те бяха представени официално в понеделник (8 февруари 2016 г.) в Централния военен клуб при засилен интерес.

В препълнената зала бяха членове на Комисията по досиетата, конституционния съдия Филип Димитров, бившият депутат от СДС Екатерина Михайлова, политолози, общественици и журналисти.

 

alt

 

Не липсваха и бивши служители а ПГУ и РУ-ГЩ. Премиерата уважиха министърът на отбраната Николай Ненчев и Румяна Коларова, секретар на президента Росен Плевнелиев.

По думите на водещият проф. Баев „съвсем ясно е, че основната политика на Варшавския договор се е ръководил от Съветския съюз”. Тези факти, потвърдени в архивните документи, разкриват тоталната зависимост на разузнавателните служби на комунистическия режим от Москва и пряката подчиненост на българското военно разузнаване от съветското ГРУ и външнополитическото разузнаване от КГБ.

Архивните документи на РУ-ГЩ показват, че до началото на 70-те години във Варшавския договор не е съществувала координацията на действията на военните разузнавателни служби на страните-членки.

Москва дори не си е правила труда да отговаря на предложения, правени от ръководителите на РУ-ГЩ и дори на министъра на отбраната ген. Добри Джуров.

Политологът Антон Тодоров цитира документи на военното разузнаване от края на 60-те години, които ясно показват ниската ефективност на РУ-ГЩ в работата му по линия на Гърция и Турция.

 

alt

 

Тези оценки на самото ръководство на военното разузнаване контрастират с митологията, налагана дори след промените, че във военното разузнаване работят високи професионалисти, които са решавали задачи, свързани с националната сигурност (такъв термин липсва в документите на РУ-ГЩ, бел. ред.).

Съвместно с КГБ Първо главно управление на ДС е участвало в редица активни мероприятия, насочени срещу страни-членки на НАТО. Ефектът от тези операции обаче е твърде съмнителен, въпреки че в много от тях са използвани фалшифицирани документи за лансирането на определени тези, с които се е целяло да се всее недоверие и разнобой между държавите в Северноатлантическия алианс.

Председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов заяви, че въпреки атаките срещу независимия държавен орган той ще продължи дейността си и през тази година.

Една част от тази дейност е именно изследователската, която ще бъде обогатена с представянето на нови документални сборници.

„Нашата цел е чрез тези сборници да популяризираме съдържанието на архивите на бившите служби и те да достигнат до повече хора. Не си позволяваме да даваме оценки, а да представим архивните документи такива, каквито са, за да може всеки един гражданин сам да си направи оценка”, коментира Костадинов.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов