|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Премиера: Държавна сигурност и военното разузнаване срещу НАТО ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 07 Февруари 2016 09:38

alt
В понеделник, 8 февруари 2016 г., от 17.30 ч. в зала 1 на Централния военен клуб Комисията по досиетата представя два от новите си сборници, посветени на дейността на тоталитарните комунистически служби срещу Северноатлантическия пакт.

Сборниците са част от изследователската програма на Комисията по досиетата, реализирана в края на 2015 г., като официалната им премиера ще стане факт утре, когато ще бъде открита публичната дейност на независимия държавен.

Новите издания са тематично обединени и излизат под №25 и №30 от поредицата „Из архивите на ДС”.

Сборник №25 е озаглавен „Военното разузнаване и Варшавският пакт срещу НАТО“ и разкрива ролята и мястото на Разузнавателното управление на Генералния щаб (РУ-ГЩ) на БНА в дейността на страните, участнички във Варшавския пакт, насочена срещу САЩ и западноевропейските държави-членки на НАТО.

Сборник №30 е озаглавен „ПГУ–ДС и Варшавският пакт срещу НАТО (1959-1991)“. Изданието дава нова информация за дейността на Първо главно управление на ДС (разузнаването), насочена срещу страните от Северноатлантическия пакт и особено по отношение на Южния фланг на НАТО – Италия, Гърция и Турция.

През цялото си съществуване Държавна сигурност и РУ-ГЩ са идеологически, кадрово, технически и оперативно подпомагани от съветските тайни служби в лицето на КГБ и ГРУ (съветското военно разузнаване) и техни филиали в НРБ в периода 1944-1989 г.

Със своята дейност по осветяването на агентурната мрежа на БКП-БСП-ДС Комисията се превърна през последните години в трън в очите на БСП, АБВ и паралелните структури на бившата ДС и военно разузнаване от комунизма, които всячески се опитват да блокират нейната работа, включително и с искания за закриването ѝ и за отмяна на закона за досиетата.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов