|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Държавна сигурност – войникът на партията ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Неделя, 29 Ноември 2015 18:27

alt
Тази неделя в електронната библиотека на desebg.com представям най-новото документално издание на Комисията по досиетата – сборника "Държавна сигурност – войникът на партията”.

Премиерата му беше преди броени дни по време на международната конференция „Комунистическите тайни служби – митове и реалност”, организирана от Комисията по досиетата на 25 ноември 2015 г. в столицата.

Изданието излиза под №27 от поредицата „Из архивите на ДС” и е част от изследователската програма на Комисията по досиетата за 2015 г.

Сборникът е посветен на онази страна от Държавна сигурност, която най-добре илюстрира тясно идеологическо обвързване и подчинение на репресивните органи на партията-държава.  

Бързам да посоча, че сборникът не дублира един от първите издания на Комисията, а именно сборникът „Държавна сигурност – структура и основни документи”, 2010 г. в който са представени най-важните устройствени документи за дейността на ДС, издадени, разбира се, от Политбюро на ЦК на БКП.

Новият сборник включва също партийни документи, както и такива на министрите на вътрешните работи, преди всичко свързани с идеологическия характер на дейността на ДС, насочена срещу всички онези, за които БКП посочи, че са ѝ врагове.

Този модел на отношения Партия – репресивен апарат по време на тоталитарният комунистически режим е изключително подходящ пример за това, че Държавна сигурност не е изпълнявала никаква роля, свързана с националната сигурност на България, а безпрекословно е подчинена на интересите на една партия, която е проводник на съветските интереси в страната.

Сборникът би могъл да е идеално помагало в илюстрирането на този модел, а фототипно издадените архивни документи да онагледят тези тоталитарни взаимоотношения между БКП и нейния войник – Държавна сигурност.

„За 38-годишния период, в който аз лично служа в тези органи, винаги съм смятал, че решението на Политбюро и на партията е закон. Ние дълго време тук всички присъстващи сме изпълнявали този закон”, заявява ген. Георги Силянов на едно от заседанията на Колегиума на МВР-ДС през януари 1990 г.

Неговите думи, цитирани в предговора на сборника, са показателен пример и признание за всесилието и неотменимостта на партийните постулати, които ДС изпълнява сляпо 45 години.

Хартиеното издание „Държавна сигурност – войникът на партията”, включва общо 93 документа, а разширеният му електронен вариант – 198 документа. Както и другите документални сборници на Комисията и този се разпространява от нея безплатно, а съдържанието му в електронен вид може да бъде изтеглено от страницата на независимия държавен орган (comdos.bg).
„Държавна сигурност – войникът на партията”, документален сборник на Комисията по досиетата, 2015 г., 520 страници.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов