|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Нови сборници на Комисията по досиетата разкриват дейността на ДС срещу офицерството и ролята на Гранични войски ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Държавна сигурност.com   
Събота, 28 Февруари 2015 11:15

alt
Комисията по досиетата представи два нови документални сборника от поредицата си „Из архивите на ДС” – „Държавна сигурност и гранични войски” и „Държавна сигурност и офицерите от БНА (1944-1960)”. Премиерата им се състоя в Централния военен клуб в София, където се проведе научна конференция на тема „Съдбата на българското офицерство в условията на политически трусове“ (25 февруари 2015 г.).

Форумът, който се състоя под патронажа на президента на България и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев, е посветен на 70-годишнината от разстрела на генерал-майор Трифон Трифонов (1895) – началник на Щаба на войската (11 май 1944 – 6 септември 1944 г.), осъден на смърт от „народния съд” и разстрелян на 15 март 1945 г., както и на плеядата генерали и офицери, станали жертва на политическите репресии след 9 септември 1944 г.

Сборникът „ДС и офицерите от БНА (1944-1960)“ излиза под №23 от изследователската поредица на Комисията  и включва документи, разкриващи случилото се в армията непосредствено след 9септемврийския преврат през 1944 г. Преструктурирането на армията е свързано с прочистването й от част от офицерските кадри. На второ място се изграждат нови структури във войската, които да бъдат опора на „народната” власт.

На преден план като основна партийна и държавна задача е поставен въпросът за политико-моралното възпитание на армията, а на органите на Държавна сигурност е отредена ролята на основен двигател при нейното преструктуриране в Българска народна армия.

Сборникът „Държавна сигурност и гранични войски”, излиза под №22 от поредицата и проследява развитието на Гранични войски на НРБ и отношението им с репресивния апарат на БКП. Темата за охраната на българските граници през периода на т. нар. социализъм е слабо разработена.

Включените в тома документи се обнародват за първи път и показват „доброволната“ изолация на България и нейните граждани от останалия свят в условията на започналата през втората половина на 40-те години Студена война.

Страната е на огневата линия на това противопоставяне заради общата ни граница с Гърция, Турция и социалистическа Югославия, след разрива й със Съветския съюз. Показателна в това отношение е една телеграма от поделение „Ком“, Златоград, изпратена до вътрешния министър и командира на Гранични войски, в която тържествено се обещава: „Не ще пожалим своя младежки живот, за да заключим границата между двата свята и я направим непристъпна за враговете!“

„Политиците трябва да оставят армията на спокойствие. Тя служи вярно и почтено на българския народ”, заяви президентът Росен Плевнелиев в своето слово. „Съдбата на българския офицер е съществен дял от нашата национална история и въпросите са повече от отговорите. Днешният дебат ще допринесе за повече яснота и затова колко е важно да говорим”, подчерта той. „Отново е неспокойно в света около нас и ние трябва да се поучим. Вярвам, че истината ще ни обедини, фактите са неоспорими и не могат да бъдат манипулирани”, заключи Плевнелиев.

„Офицерският корпус следва съдбата на българския народ“, каза в приветствието си Орхан Исмаилов, заместник-министър на отбраната. „Убеден съм, че от тази трибуна ще се чуят изводи, които ще ни подпомогнат в бъдеще да не допускаме тези грешки, които сме допускали в миналото”, отбеляза той.

И двете нови издания на Комисията по досиетата са част от изследователската й дейност, осъществена през 2014 г. но представянето им се прави официално сега. Изданията се разпространяват безплатно и могат да бъде намерени в централата на Комисията на ул. „Врабча” 1 или техните дигитални варианти да бъдат изтеглени от сайта на независимия държавен орган.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов