|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
ДС и ЩАЗИ: От активните мероприятия до убийствата на бегълци от ГДР на българската граница ПДФ Е-мейл
COMDOS - Изследователска дейност
Написано от Христо Христов   
Сряда, 28 Януари 2015 22:15

alt

Как се е развивало взаимодействието между Държавна сигурност и източногерманската ЩАЗИ разкрива новия документален сборник на Комисията по досиетата, който беше представен тази вечер в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Фототипното издание излиза под заглавието „Държавна сигурност и ЩАЗИ” и е №21 от документалната поредица на Комисията „Из архивите на ДС.

Татяна Кирякова, директор на дирекция „Изследване на архива и публична дейност” в Комисията по досиетата, обърна внимание, че въпреки доброто сътрудничество между ДС и ЩАЗИ тоталитарните служби на НРБ и ГДР са проявявали ревност по някои въпроси.  Така например Държавна сигурност не е разполагала с резидентура в Западен Берлин и този факт се дължи на особената чувствителност, която ЩАЗИ е проявявала към присъствието на други „братски” органи на тези територия.

По тази причина Държавна сигурност се е съобразявала и не е извършвала разузнавателни операции в Западен Берлин. От друга страна при взаимодействието си с ЩАЗИ ДС винаги се е интересували дали по даден въпрос източногерманските им колеги са се допитали предварително до „съветските другари”. Така например ЩАЗИ е пристъпила към директни разговори по линията на опита на българската ДС в контраразузнаването без дори да уведоми за това ГКБ.

Една от най-активните линии, по които ДС и ЩАЗИ са работили съвместно с успех са активните мероприятия, с които са компрометирали западни политици, водили са кампания срещу лица, за които имат данни, че са работили за нацистка Германия, фалшифицирали са документи и др.

Друго важно направление, по което Министерството на държавната сигурност на ГДР (ЩАЗИ) е било особено активно е туризмът и опитите за бягство на източногерманци, чрез нелегалното им преминаване на българската граница. За тази цел в натоварените туристически сезони в България са пристигали специални екипи от оперативни работници, които са работили в пряка връзка с българските си колеги от Д, особено на българското Черноморие. Отделно на ГКПП е допуснато присъствие на офицер от ЩАЗИ, чиято задача е била да взима образци от документите за самоличност на всички източногерманци и западногерманци, преминаващи през територията на страната.

Историкът Йордан Баев заяви, че темата за документите на ЩАЗИ в архивите на ДС е предизвикала интерес от международни изследователи още преди 5-6 години, когато Комисията по досиетата положи началото на своята изследователска дейност. По думите му сборникът показва важни подробности от взаимодействието между дете тайни служби от Източния блок по времето на Студената война.

Сборникът „ДС и ЩАЗИ" включва 109 фототипни документа, а разширено електронно издание – 250. Хартиеното издание се разпространяват безплатно от Комисията по досиетата, а неговите дигитални образци могат да се изтеглят от уеб страницата на независимия държавен орган.

Това е вторият сборник, издаден от Комисията по досиетата, който е посветен на сътрудничеството с други тайни служби от страните от Източния блок. През 2009 г. Комисията стартира документалната си поредица със сборника „ДС и КГБ – връзки и зависимости”.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов