|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Фотогалерия: „Да се провреш под дъгата” на Георги Марков – 45 години по-рано ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Събота, 14 Април 2012 11:26

Сайтът Държавна сигурност.com ви представя фотогалерия от спряната на 13-то представление през 1967 г. пиеса на Георги Марков „Да се провреш под дъгата”, играна в театъра на Народната армия.

Това е първото произведение на убития през 1978 г. в Лондон писател, което комунистическата власт сваля от сцената.

Произведението става обект на критика и е давано като отрицателен пример за разминаване със метода на социалистическия реализъм, проповядван от властта и цензурата тогава.

Пиесата е поставена от режисьора Асен Шопов, художник е Младен Младенов. В нея участват актьорите Любомир Димитров, Венелин Пехливанов, Димитър Стратев, Наум Шопов, Евстати Стратев и Никола Динев.

Спирането на пиесата предизвиква недоволство сред част от екипа. Актьорът Наум Шопов подава оставка. Принуден е със съпругата си да играе в Бургаския театър. Част от екипа също са освободени, тъй като са солидарни с Наум Шопов.

Георги Марков се опитва да върне пиесата на лична среща с Тодор Живков, но не успява. Живков му казва, че според него пиесата е много мрачна, но решението за спирането е на театъра.

.

През есента на 2011 г. Народният театър „Иван Вазов” отново постави пиесата на Георги Марков. В новото представление под режисурата на Асен Шопов участват актьорите Руси Чанев, Васил Михайлов, Валентин Ганев, Петър Попйорданов, Стоян Алексиев, Георги Мамалев, Георги Кадурин и Марин Янев.

В края на март 2012 г. спектакълът се завърна за едно символично представление на сцената на театър „Българска армия”, където преди 45 години е спрян. По този повод пред в. „Труд” актьорът Наум Шопов разказа какво се е случило през 1967 г.:

„За нещастие, постановката съвпадна с връщането на театъра към военните. Тогава за негов началник бе назначен полк. Игнев, който беше кандидат на естетическите науки, но ограничен човек с ръководни амбиции. Тоест атаката срещу представлението беше и отвътре, и отвън от страна на министерства и всякакви комисии. Те не можаха да преглътнат финала на пиесата и я свалиха от афиша. Но днес тя се играе точно така, както я редактира Георги Марков”.

Актьорът Димитър Стратев, заслужил артист и лауреат на Димитровска награда, който играе Акрабов през 1967 г., тогава е и партиен секретар в театъра.

„Той беше категорично против пиесата, която беше обсъждана на т.нар. художествен съвет, но репетирайки като актьор, тя му харесваше”, разказва  Асен Шопов и продължава:  „Героят на Димитър Стратев е тип ала Бай Ганьо и той беше блестящ в този образ (сега ролята изпълнява Васил Михайлов, б. а.). И актьорът зае позицията: “Аз съм против пиесата, но съм разпределен и ще защитавам ролята си. Това обаче не помогна за бъдещето на спектакъла. Двата потока на съпротива отвън и отвътре се сляха, реакцията беше категорична и “Да се провреш под дъгата” спря на фаталното си 13-о представление.”


За уникалните архивни снимки от представлението през 1967 г., които се публикуват за първи път, desebg.com благодари на театъра „Българска армия” и на актьора Руси Чанев, с чието съдействие бяха получени.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов