|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Почетени бяха жертвите на комунистическия режим ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Четвъртък, 01 Февруари 2024 18:35

alt

 

Родственици на хора, пострадали от тоталитарната диктатура на БКП, граждани, общественици, представители на местната власт и политици се преклониха пред паметта на жертвите на тоталитарния комунистически режим пред Мемориала, издигнат в тяхна чест край НДК в четвъртък – 1 февруари 2024 г.

На този ден преди 79 години са произнесени присъдите на Първи и Втори върховни състави на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на Отечествения фронт, по нареждане на съветския гражданин и депутат Георги Димитров от Москва, за да останат в българската история като най-масовото изпълнение на смъртни присъди.

Панихида в памет на жертвите на комунистическия режим отслужи митрополит Гервасий (от бившия алтернативен синод, б.а.), служещ в храма „На всички български мъченици“ край мемориала, издигнат през 1999 г. в памет на жертвите на комунистическия терор от гражданска инициатива.

На събитието присъства и имам, който почете жертвите на комунистическия режим сред мюсюлманите.


Председателят на Народното събрание –

официален представител на държавата

В отсъствието на президента Румен Радев, (до 2017 г. президентът Росен Плевнелиев бе главната политическа фигура в събитието на този ден, б.а.), сега тази роля изпълни председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков, както сториха неговите предшественици в предходните години Цвета Караянчева, Никола Минчев и Вежди Рашидов.

„Днес отдаваме почит към жертвите на комунизма, но отбелязваме и този мракобесен период в българската история, който сложи своето начало преди близо 100 години и който премина през червения терор непосредствено след септември 1944 г. Това е период, който беляза живота на поколения българи, на които не само им беше отречено правото да имат своята история, беше им измислено тяхното настояще, но беше забранено тяхното бъдеще“, заяви председателят на парламента Росен Желязков.

 

alt

 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев, който бе съорганизатор на събитието, призова да „сведем глава пред жертвите на този много черен ден за България – унищожаването на политически, военен, икономически, академичен елит на българската нация“ (виж цялото му слово – ТУК).

Депутатът от ДПС Халил Летифов заяви, че 1 февруари е „една важна и черна дата, дата на памет на грешките на властта, с която хиляди платиха на живота си, а стотици хиляди със своята свобода и достойнство“.

По думите му комунистическият режим, в продължение на десетилетия е оскърбявал и нарушавал основните човешки права.

Председателят на БЗНС Димитър Петков (партията бе съорганизатор на събитието, б.а.), отбеляза в словото си, че „българските патриоти не са тези които слугуват на Русия и имперските и амбиции, а тези, които се саможертват за свободата и независимостта на България. Ние се вричаме да ги следваме днес“.

„Днес кръвта на жертвите вика от земята ни! Днес световният демократичен ред е застрашен! Днес повече от всякога трябва да чуем гласа на страдалците. Трябва да съхраним паметта и духът на героите, които се опълчиха срещу най-мракобесния режим, на мъчениците които паднаха в жертва на комунистическата диктатура, наложена със сила от Съветския съюз“, заяви още той.


Почетна рота от Министерството на отбраната

От Министерството на отбраната бе осигурена почетна рота за събитието пред Мемориала на жертвите на комунистическия режим по инициатива на бившия лидер на БЗНС и бивш военен министър (2014-2017) Николай Ненчев, научи desebg.com.

 

alt

 

На поклонението присъстваха президентът (2012-2017) Росен Плевнелиев, посланикът на Украйна в България Олеся Илашчук, бившият кмет на София Йорданка Фандъкова, общински съветници от групата на ГЕРБ-СДС, публични фигури като бившия министър на финансите в правителството на ОДС Муравей Радев, режисьорът Евгений Михайлов, китаристът, блусар и певец Васил Георгиев – Васко Кръпката, Жаклин Толева, председател на Българския демократичен форум, главният редактор на сайта Faktor.bg Стойко Стоянов и др.


Кметът Терзиев и общинарите от ПП-ДБ и „Спаси София“

със самостоятелно отбелязване на 1 февруари

Кметът на София Васил Терзиев, известен с фамилната си обвързаност с Държавна сигурност и БКП, заедно с общинските съветници от групата на ПП-ДБ и „Спаси София“ предпочетоха самостоятелно да отбележат Деня за почит и признателност към жертвите на комунистическия режим.

 

alt

 

Те са поднесли венци и цветя пред Мемориала край НДК рано рано, преди официалното събитие, очевидно, за да го избегнат.

За това се разбра от пост в профила на Терзиев във Фейсбук, в който бяха публикувани снимки, придружени с кратък текст: „Поклон пред жертвите на комунизма. Смирени да си спомним за загиналите и страдалите по времето на един жесток режим“. 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов