|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Граждани и политици почетоха жертвите на комунистическата диктатура ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Сряда, 01 Февруари 2023 14:55

alt

 

С панихида, отдаване на почит и поднасяне на венци и цвета граждани и политици почетоха жертвите на комунистическата диктатура пред Мемориала край НДС в столицата.

На събитието присъстваха президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017 г.), председателят на 48-ото НС Вежди Рашидов, председателите на на СДС и ДПС Румен Христов и Мустафа Карадайъ председателят на СОС Георги Георгиев, народните представители от ДПС Станислав Анастасов, Ертен Анисова и Небие Кабак, както и множество граждани, предаде агенция БГНЕС.

Председателят на парламента Вежди Рашидов призова никога вече историята да не позволява да се дават невинни жертви, защото всичко това е част от нас и част от мъката, която имаме да носим още дълго със себе си.

„До такава степен се обърна историята, че днес децата на тежката комунистическа номенклатура дори управляват страната, преоблечени като вълци в овча кожа, крайни демократи, хора, отгледани в една друга обител“, подчерта Рашидов.

Той е категоричен, че днес трябва категорично да осъдим извършените тогава политически репресии, но трябва и да покажем, че сме извлекли поука от миналото.

„Наша е отговорността да поставим бъдещето на България и на българския народ над всичко. Важно е с какво искаме да бъдем запомнени ние самите от поколенията – като българи срещу българи или българи за българите. Поклон пред паметта на всички невинно загинали българи от един тоталитарен режим“, заключи Рашидов.

По-рано днес пленарното заседание на 48-ото Народно събрание започна с декларации на парламентарните групи по повод 1 февруари – Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

По предложение на парламентарните групи на ГЕРБ, ДБ, ПП и ДПС, депутатите почетоха паметта на жертвите на комунистическия режим. Нито един депутат от най-лявата част на залата, където седят 24-те депутата на БСП, не присъства по време на декларациите и почитането на паметта на загиналите.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов