|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Председателят на парламента Никола Минчев: Обществото трябва да има памет за жертвите и престъпленията на комунизма ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Faktor.bg   
Вторник, 01 Февруари 2022 15:55

alt

 

Около 500 души се събраха днес пред паметника на жертвите на комунизма, за да почетат паметта на хилядите мъченици на мракобесния комунистически режим в България.

След Цвета Караянчева, която в предишните години уважаваше като държавно лице Деня на почит и признателност на жертвите на режима на БКП, и председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев също присъства на възпоменанието.

На отбелязването на Деня за почит и признателност към жертвите на комунистическата диктатура бяха още президентът Росен Плевнелиев (2012-2017), политици, депутати, политически затворници, бивши лагеристи, наследници на жертвите на комунизма и много граждани, предаде Faktor.bg.

Заупокойна молитва отслужи митрополит Геврасий. В словото си след това той изтъкна, че това е най-мрачното престъпление, извършено от БКП в България през изминалия ХХ век, отчитайки, че в това злодейство жертва са станали и няколко стотин духовници от българската православна църква.

Духовникът завърши с думите, че и до днес белгийският парламент почита жертвите, избити от комунистическата власт на 1 февруари 1945 г., за разлика от българския парламент, който гузно мълчи по темата.

Политическият затворник Ибрахим Рунтов отбеляза, че за престъпленията на комунистите и до днес няма възмездие, а партията, която е техен наследник – БСП, продължава политиката на разединение и противопоставяне на обществото, отказвайки да поеме отговорност за червения терор, който наложи с щитовете на червената армия.

Председателят на 47-то Народно събрание Никола Минчев, който е внук на осъден от Народния съд и жертва на комунистическия режим, посочи, че винаги на този ден се пита какво ли е изживявал проф. Александър Станишев.

Именно известният между двете световни войни хирург и министър на вътрешните работи в кабинета на Багрянов (юни-септември 1944 г.) на 1 февруари 1945 г. през нощта е проверявал пулса и е удостоверявал смъртта на всички осъдени от комунистическия „народен съд“, предчувствайки, че ще бъде последният убит.

Минчев заяви още, че помни разказите на дядо си за това мрачно време. Той призова обществото да има памет за този трагичен период от нашата история.

За поредна година десните са отново разединени на този ден. Стана ясно, че от 12 часа цветя и венци пред паметника на жертвите на комунизма ще поднесат и от „Демократична България“.

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов