|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Памет и поклон ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Държавна сигурност.com   
Вторник, 01 Февруари 2022 10:30

alt

 

Членовете на Европейския парламент от политическите партии ГЕРБ и СДС разпространиха декларация по повод 1 февруари – Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим в България. Сайтът desebg.com я публикува.


Днес отбелязваме една от най-трагичните дати в новата българска история. На 1 февруари 1945 година са изпълнени незаконно издадени смъртни присъди от противоконституционно създадения „Народен съд“.

Избити са голяма част от политическия, военен, културен, духовен и научен елит на Царство България. Разстреляни са над 150 души, сред които тримата регенти, 67 депутати, 22 министри от правителствата в периода от 1940 до 1944 г., както и всички министър-председатели от този период.

Антинародният „Народен съд“ като репресивен инструмент на установения комунистически терор в страната издава общо 2730 смъртни и 1305 доживотни присъди.

Целта е била да бъде „изчегъртан“ от живота политическият и интелектуален потенциал на българската нация, за да се прекъсне нейната връзка с европейската демократична традиция.

Това престъпление се случва само няколко месеца, след като България е окупирана без никакъв повод от сталинската армия и е осъществен въоръжен държавен преврат.

Погазени са Търновската конституция и върховенството на правото. Последното е заменено с правото на силния.

Десетки хиляди невинни българи загиват в подземията на комунистическата Държавна сигурност и в концентрационните лагери на смъртта, създадени от отечественофронтовската престъпна власт.

И до днес остават неизвестни гробовете на хиляди народни мъченици.

Днес се прекланяме пред техния достоен живот. Осъждаме техните палачи. Скланяме глави пред всички български граждани, които с цената на живота си и на много лични и на техните близки страдания, са се противопоставяли на комунистическия режим.

Напомняме, че създаденият след 9 септември 1944 г. политически режим е обявен за престъпен със закон приет от българското Народно събрание през 2000 година. Със същия закон управлявалата страната до 1990 г. Българска комунистическа партия е обявена за престъпна организация.

И това е добре известно на депутатите в Европейския парламент. С решение на българското правителство от 2011 година този ден, 1 февруари, е обявен за Ден на признателност и почит към жертвите на комунизма в България.

Паметта за тези трагични събития от миналото ни кара да се обърнем с лице и към настоящето. И да предупредим, че всеки опит да се възкресяват днес репресивни методи и практики на управление, да се налага политика на нарушаване на Конституцията и върховенството на закона, на безправие и реваншизъм, са отречени от времето и нямат нищо общо с демокрацията и европейските ценности.

Почитта към жертвите на комунистическия режим е дълг на всички български граждани.

За съжаление, отправяните от нас многократно призиви към българския президент Румен Радев да намери сила и морал, да отдаде почит на жертвите на престъпния български комунистически режим се оказаха досега без резултат.

Ние оценяваме това поведение на президента като срамно и позорно. И напомняме, че Европейският парламент е приел редица резолюции, с които се почита паметта на жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими, като се осъждат, както престъпленията на националсоциалистическия режим, така и престъпленията на комунистическите режими.

Преживяното от нашия народ нещастие след 9 септември 1944 година никога не трябва да се забравя и ужасите от това време никога не трябва да се повтарят.

Наш дълг е да предаваме тази памет на младите поколения, за да ги предпазим от тези, които продължават да поддържат носталгията по диктатурата.

Настоящето и бъдещето ни не може повече да бъде заложник на призраците на комунизма.

Нека да е вечна паметта за жертвите и страдалците на комунистическата диктатура в България.

Дълбок поклон! 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов