|

Документи

Документи

Календар

Черен календар на комунизма
Убит от комунистите с незнаен гроб ПДФ Е-мейл
ПАМЕТ - Чествания
Написано от Христо Христов   
Четвъртък, 11 Ноември 2021 15:56

alt

 

На 11 ноември 1952 г., тоталитарният комунистически режим убива духовния водач на католиците в България – епископ Евгений Босилков.

На тази дата преди 69 години чрез разстрел е изпълнена смъртната присъда срещу него в Централния софийски затвор, а тленните му останки и до днес са в неизвестност – отвратителна практика на върхушката на БКП, прилагана срещу нейните жертви, от които най-много се е страхувала, че паметта за тях ще влияе дълго време върху обществото.

Заедно с монсеньор Босилков тогава са убити и още трима католически свещеници – успенците отец Камен Вичев, отец Павел Джиджов и отец Йосафат Шишков – също осъдени на смърт по скалъпен политически процес.

С него, както и чрез предходните няколко поръчкови съдебни процеси комунистическият режим се разправя с католическата църква в България.


Произход и образование

Босилков е роден със светското име Викентий на 16 ноември 1900 година в Белене (тогава село) България.

Приет в пансиона на отците-пасионисти в село Ореш (1911 г.), а след това учи в тяхната Духовна семинария в Русе,

Продължава обучението си в белгийския град Кортрейк, но заради Първата световна война се премества в Нидерландия. През 1920 г. поема официално расото на пасионистите и приема духовното име Евгений. Следват курсове по философски и богословски науки до 1926 г., когато е върнат в България, за да бъде ръкоположен за свещеник.

През следващата година е изпратен в Рим в Папския източен институт. Дотогава там е учил само един българин, станал по-късно епископ – Симеон Коков.

От 1929 г. до 1934 г. е назначен за енорийски свещеник в Русе. През 1931 г. завършва института, става доктор на източноцърковните науки.

Назначен е за енорийски свещеник на църквата в селището Бърдарски геран (1934), населено с преселници от Банат. Босилков е многостранна личност и освен църковните задължения той пее, свири на орган, организира футболни срещи, в които играе, ходи на лов.


Дейност след 9 септември 1944 г.

След идването на комунистите на власт в България с помощта на съветската армия католическата църква, както останалите християнски деноминации, става трън в очите на режима.

През 1946 г. Светият престол назначава Евгений Босилков за епархийския архиерей, потвърден с папски декрет от 26 юли 1947 г.

През този период Босилков активно участва в съживяването на вярата и се противопоставя на атеистичните внушения от страна на комунистическата власт. Организира типичните за пасионистите „народни мисии“, с интензивно проповядване на християнските идеи повсеместно по всички енории, стигайки до най-отдалечените места на епархията.


Разработван от Държавна сигурност

През 1947 г. Държавна сигурност образува разработка срещу Босилков под псевдонима „ЕВА“, която се превръща в основата на неговото арестуване и ликвидиране.

„Политическата му принадлежност, както в миналото, така и сега, си остава безпартийна, но е реакционно настроен”, пише ДС за католическия духовник.

Репресивният апарат на БКП твърди, че средата на епископа е „буржоазно-реакционна и между тях се ползва с голямо уважение и почит”. Поставен под наблюдение ДС проследява всичките му срещи, за да „документира“ неговата „шпионска“ дейност.


Арест и поръчков съдебен процес

В края на 1948 г. папският представител в България, монсеньор Галлони, е прогонен от страната. Започват и арести на католически свещеници, между които е и епископ Босилков.

Той и останалите католически свещеници са обвинени в създаване на шпионска и заговорническа католическа организация в България, работила в услуга на Ватикана и на чужди разузнавания. Поръчковият съдебен процес е кратък от 29 септември до 3 октомври 1952 г., като обвиняеми по него са 40 български граждани, от които 27 католически свещеници с висше богословско образование.

На 3 октомври 1952 г. Върховният съд произнася присъдите на Босилков, Вичев, Джиджов и Шишков – смърт чрез разстрел и пълна конфискация на имуществата им, а на 11 ноември същата година присъдите са изпълнени.


Отмяна на присъдата и признаване на мъченичеството му

През май 1999 г. Върховният касационен съд отменя по реда на надзора смъртната присъда на епископ Евгени Босилков.

На 27 март 1994 г. папа Йоан Павел II официално признава мъченичеството на епископ Евгений Босилков и го провъзгласен за блажен заедно с убитите от комунистите свещеници Камен Вичев, Павел Джижов и Йосафат Шишков.

 

 
FacebookTwitter
Google BookmarksLinkedin
MySpaceRSS Feed

Лагерът "Белене" - памет

Банер

Регистър

Регистър на сътрудниците на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА

Сайт Памет

Сайт Памет

Виртуален музей

Виртуален музей на българския комунизъм
https://www.desebg.com

Коментарно

Коментарно

Библиотека

Библиотека

Речник

Коментарно
komdos
Декомунизация
Христо Христов